Tweede fase ontwerp stadhuis Almelo

Tweede fase ontwerp stadhuis Almelo

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-12-2008

Zeven architectenbureaus hebben van de Gemeente Almelo een uitnodiging ontvangen hun visie te presenteren op de ontwerpopgave voor een nieuw Stadhuis. In totaal schreven twintig bureaus zich in voor de aanbestedingsprocedure waarin een architect voor het nieuwe Stadhuis in Almelo wordt geselecteerd.

De zeven bureaus voor de tweede ronde zijn: Claus en Kaan, EGM, Jo Coenen en Co, Kraaijvanger Urbis, Mecanoo, Meyer en Van Schooten en RAU. De Gemeente hanteert een prijsvraagprocedure. De prijs is de opdracht voor het ontwerp van een nieuw Stadhuis. Op basis van de huidige planning start de bouw in 2011.

Selectieprocedure
De prijsvraag bestaat uit twee fasen. De eerste fase, de selectiefase, was de fase waarin de lijst werd opgesteld van architecten die zich meldden als kanshebber. Twintig architecten schreven zich in voor deelname. Na een uitgebreide selectie zijn nu zeven gerenommeerde architecten(bureaus) uitgenodigd een visie op de ontwerpopgave in te dienen.

De selectie van twintig naar zeven architecten door de selectiecommissie vond ondermeer plaats op basis van referentieprojecten en vijf van te voren vastgestelde selectiecriteria. In deze criteria ging het onder meer om de mate van ervaring van de architect in het ontwerpen van een openbaar gebouw, ontwerpen in een complexe stedelijke omgeving en kwalitatieve uitstraling van het ontwerp. Met de selectie van de zeven bureaus is de eerste fase afgesloten.

Van zeven naar drie
De tweede fase bestaat uit twee rondes. In de eerste ronde worden de zeven geselecteerde bureaus uitgenodigd hun visie te geven op het project. Uit deze zeven kanshebbers maakt de jury medio 2009 een selectie van drie architecten.

Zij worden uitgenodigd deel te nemen aan de tweede en tevens laatste ronde. In deze ronde leveren de drie bureaus een schetsontwerp aan en een maquette. Uit deze drie ontwerpen kiest de jury in de zomer van 2009 uiteindelijk een winnaar.

Voorkeuren
Inwoners van Almelo worden, net als ondermeer bestuurders, raadsleden, de Ondernemingsraad en medewerkers van de gemeentelijke organisatie in de gelegenheid gesteld de ingediende ontwerpen en maquettes te bekijken. Ook kunnen zij hun voorkeur uitspreken. Bij het beoordelen van de ontwerpen wordt hun visie meegenomen in de overweging door de jury.

Het nieuwe Stadhuis zal gerealiseerd worden op de hoek Wierdensestraat / Markt en telt een bruto vloeroppervlakte van 17.800 vierkante meter. Alle informatie over het nieuwe Stadhuis van Almelo is gebundeld op een speciale internetsite.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.