Tweede gastenverblijf project GastGastgeber

Tweede gastenverblijf project GastGastgeber

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-07-2010

Zaterdag 17 juli opent intendant Hans Venhuizen om 15.00 uur de deuren van het tweede gastenverblijf van het project GastGastgeber in het Ruhrgebied, dit maal gelegen aan de Möllerstraße in Dortmund. Met de titel ‘Dutch Colours’ worden hier 7 leegstaande arbeiderswoningen door interieurdesigner Gilian Schrofer (Concern) ingericht met een ode aan een eeuw Nederlands Design. Elk appartement vertegenwoordigt een bepaalde periode met de daarbij behorende kleuren en meubels. Met belangenloze medewerking van bekende NL topfabrikanten worden de diverse appartementen ingericht en in de passende kleuren geschilderd.

Back to the roots zou je het ook kunnen noemen. Immers is de moderne Nederlandse vormgeving onder meer verankerd in stromingen aan het begin van de 20e eeuw toen Nederlandse designers en architecten goed vormgegeven producten en woonruimte voor een groot publiek beschikbaar wilden stellen. In deze traditie van verwevenheid van vormgeving met sociale en maatschappelijke aspecten brengt Gilian Schrofer nu een frisse impuls in de grijze arbeiderswijk van Dortmund door de appartementen niet alleen van een kleurrijke binnenkant te voorzien, maar ook de buitengevel van het wooncomplex een spectaculair gekleurd aanzien te geven.

GastGastgeber, een officieel programma van RUHR.2010, heeft bewust ervoor gekozen om Nederlands design niet in een museum of een galerie te presenteren maar in een alledaagse context en is hiervoor in het Ruhrgebied op zoek gegaan naar leegstaande ruimtes die hun oorspronkelijke functie hebben verloren of juist nieuw gebruik tegemoet zien. Van mei tot oktober zijn in de voormalige watertoren van het station van Oberhausen en in de arbeidersflats in Dortmund bijzondere verblijfplaatsen ingericht. Hier kan Nederlands design niet alleen maar bezichtigd worden maar kunnen bezoekers het ook gebruiken door er te overnachten. GastGastgeber is te gast bij de culturele hoofdstad maar is ook gastheer (Gastgeber) met het aanbieden van verrassende tijdelijke verblijfplaatsen.

Daarbij sluit GastGastgeber ook aan bij RUHR.2010 en het Nederlandse programma van NL-RUHR dat tijdens het culturele hoofdstadjaar gaat plaatsvinden. De arbeidersflats in de Möllerstraße liggen in de buurt van de zogenaamde Dortmunder U. In de magazijnen en opslagruimtes van de voormalige brouwerij Dortmunder-Union ontstaat in het kader van RUHR.2010 een Kreativ.Quartier of creatief centrum met een bijzondere focus op nieuwe media en e-culture. De transitie van het Ruhrgebied van zware industrie en mijnbouw naar cultuur en creatieve industrie is volop gaande en GastGastgeber geeft hieraan nieuwe impulsen.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.