Ufo landt in Boijmans

Ufo landt in Boijmans

Exposities, Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 16-03-2011

Het Museum Boijmans van Beuningen toont na een grondige restauratie één van zijn nieuwste aanwinsten : een mobiele vakantiewoning ontworpen door de Finse architect Matti Suuronen. De zogenaamde Futuro (1968) is opgenomen in de museumcollectie en is vanaf dit voorjaar te zien in de tentoonstelling Futuro, Utopie in constructie samen met voorwerpen uit de collectie.

Futuro
De ufo-achtige Futuro gaat zijn landingsplaats vinden in de grote Bodon zaal van het museum, te midden van een twintigtal prenten en circa honderd kunstnijverheid- en design objecten uit de gehele tijdsspanne van de collectie. Er zijn prenten te zien van Albrecht Dürer en Pieter Bruegel, maar ook modern design zoals de beroemde stoel van de Amerikaanse ontwerpers Charles en Ray Eames.

Minimaal materiaalgebruik
Aan het ontwerp van de Futuro lag aanvankelijk een puur architectonisch doel ten grondslag. Matti Suuronen werd in 1965 gevraagd een ski cabine te ontwerpen die snel te verwarmen was en makkelijk op te bouwen in ruig, onbegaanbaar terrein. Suuronen koos voor de ellipsoïde (een driedimensionale ellips) als basisvorm vanwege de optimale duurzaamheid. Volgens de architect combineert deze ellipsvorm een grote ruimtelijke ervaring met minimaal materiaalgebruik en bezit tegelijkertijd een ultieme schoonheid. Met een diameter van 8 meter en een inhoud van 140m3 biedt de Futuro ruimte aan 8 personen. Het geprefabriceerde interieur bestaat uit een woonkamer, twee slaapkamers, een keuken en een badkamer. De demonteerbare vakantiewoning van licht kunststof is geschikt voor massa-productie en weerspiegelt het geloof in technologie en het vertrouwen in welvaart van de jaren ’60.

Tentoonstelling
De rode draad in de tentoonstelling is de eeuwenoude zoektocht naar de perfecte vorm, die zijn oorsprong deels in de mathematica en de geometrie vindt. Deze zoektocht naar de ideale verhouding is herkenbaar in de tentoongestelde objecten. Zo is de constructie van de Futuro gebaseerd op de gulden snede en bestaat de kern van de 16de eeuwse Nautilusbeker uit de Nautilus Pompilius zeeschelp: een perfect voorbeeld van logaritmische verhoudingen in de natuur. Ook de bolvaas van Copier en het model van de futuristische ligfiets uit 1987 weerspiegelen het concept van de perfecte functionele en esthetische vorm, dat vele denkers en makers door de geschiedenis heen heeft gefascineerd.

De tentoonstelling begint 24 mei en loopt tot 9 oktober 2011.
Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.