Uitbouw jaren ’50 woning Amsterdam

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Uitbouw jaren ’50 woning Amsterdam

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-02-2024

Bij de L-vormige uitbouw van deze Amsterdamse jaren ‘50-woning heeft Serge Schoemaker Architects de relatie tussen de binnen- en buitenruimte versterkt en optimaal benut om meer woonruimte en daglicht te creëren. De aanvankelijke opdracht voor een bescheiden uitbreiding in de achtertuin heeft bij dit project geleid tot een volledige metamorfose van de begane grond.

De woning is onderdeel van een huizenrij uit 1959 die net buiten de ring van Amsterdam ligt. Kenmerkend voor de achtertuinen van deze woningen is de kleine schuur op enkele meters afstand van de achtergevel. Het vloeroppervlak van deze schuur is in het ontwerp bij de woning betrokkenen en opgegaan in de L-vormige uitbouw.

Glazen pui

De nieuwe, verdiepingshoge, glazen pui strekt zich in het plan over de drie zijden van de uitbouw, waarmee de grens tussen de binnen- en buitenruimte lijkt te vervagen. Dit ruimtelijke gevoel wordt nog eens verstrekt door de open binnenhoek die ontstaat bij het openen van de twee schuifdeuren. Ook de nieuwe vloertegels, die in het plan zijn doorgetrokken naar het terras, dragen bij aan de versterkte relatie tussen binnen en buiten.

Keuken

De opdrachtgevers lieten zich er in het proces door de architecten van overtuigen om de keuken te verplaatsen naar de uitbouw waardoor nog meer ruimte ontstond voor hun favoriete vrije tijdsbesteding: koken. De keuken werd vervolgens aan de lange zijde van de uitbouw gepositioneerd, waar een laag, zeven meter lang keukenblok nu de ruimtelijkheid van het plan versterkt. De lange wand boven het werkblad is afgewerkt met een ambachtelijk vervaardigd, waterdicht kalkpleisterwerk.

Het grote dakraam in de uitbouw laat een zee aan daglicht toe in de woonkeuken. De houten lamellen in het dakraam filteren het zonlicht en vormen onderdeel van een ingetogen materiaalconcept, dat bij de verbouwing is doorgezet op de volledige begane grond. Dankzij de zorgvuldig gekozen materialen, een uitgekiend lijnenspel en de L-vormige uitbreiding, wanen de bewoners zich sinds de verbouwing op een volledig nieuwe plek in de stad.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.