Uitbreiding gemeentehuis Geldrop

Nieuws

Uitbreiding gemeentehuis Geldrop

Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-03-2018

Reset architecture heeft het ontwerp gemaakt voor de verbouwing van het gemeentehuis Geldrop-Mierlo. Het gebouw wordt uitgebreid met een multifunctioneel vergadercentrum en de kantoorvleugels krijgen een interieur renovatie  die door burobas interieurarchitecten is ontworpen. De verbouwing en renovatie wordt uitgevoerd door Moeskops Bouwbedrijf BV.

Uitbreiding gemeentehuis

Het bestaande gemeentehuis is te klein. Er zijn meer werknemers in dienst gekomen terwijl  de huisvesting hetzelfde bleef. Na de verbouwing biedt het nieuwe gemeentehuis ruimte aan 160 hernieuwde werkplekken in de kantoorvleugels. Het nieuwe vergadercentrum is 750m2 groot en telt nog eens circa 50 flexwerk- en vergaderplekken met de mogelijkheid raadsvergaderingen te organiseren voor publiek.

Rijksmonumentale villa

Onderdeel van de vraagstelling was een verbetering van de architectonische zeggingskracht van het complex. De huidige situatie mist de uitstraling van een openbaar gebouw. Het gemeentehuis bestaat nu uit twee met elkaar verbonden gebouw; een rijksmonumentale villa uit 1868 en een gebouw uit 1985 (architect De Bever) met twee kantoorvleugels en een middengebied dat met een aangekapt tussenlid tegen de villa staat.

Nieuwbouw

Reset architecture heeft de villa visueel losgekoppeld van het gebouw om de monumentale status van de villa te benadrukken en een duidelijk entree situatie te creëren vanuit de omringende openbare ruimte. Vervolgens is een nieuw transparant volume ontworpen dat is ingeklemd tussen de twee kantoorvleugels boven de begane grond. Met deze herschikking ontstaat duidelijkheid in de samenstelling van het complex. De villa en het nieuwe middengebied vormen de publieke- en bestuurszone, centraal, tussen de twee ambtelijke vleugels. Om de publieke functie van de nieuwbouw te accentueren reageert deze op de eclectische villa. De gevels van de villa hebben een symmetrisch opzet met een verticale geleding die benadrukt wordt door een middenrisaliet en hoekpilasters.

Vier gevels

De toevoeging van Reset architecture kun je lezen als een ver doorgevoerde abstractie hiervan, het continueert de witte kleur van de villa in een vliesgevel waarin de verticaliteit in het detail tot het uiterste wordt benadrukt. De uitbreiding manifesteert zich nadrukkelijk, het steekt voorbij de kantoorvleugels met een overstek en de transparantie van de gevels communiceert een uitnodigend openbare karakter en zet de besluitvorming van de raad in de etalage. Het interieur van het multifunctionele vergadercentrum heeft een open en ruimtelijke karakter. Het vergadercentrum presenteert zich als één geheel met daarin vergaderkamers op twee verdiepingen. De samenhang van de ruimte wordt versterkt door een doorlopende ritmiek van stijlen in de vier gevels en alzijdige lichtinval.

Aanbesteding

In een kort ontwerp proces van 9 maanden heeft Reset architecture het plan van schetsontwerp door ontwikkeld tot een technisch ontwerp ten behoeve van de aanbesteding. Het is gelukt om het project binnen budget aan te besteden, de totaal aanneemsom is 5,5 miljoen euro. Bouwbedrijf Moeskops verwacht 14 maanden nodig te hebben voor de bouw.

Beeld: Reset Architecture

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.