Uitbreiding Lakenhal Leiden

Nieuws

Uitbreiding Lakenhal Leiden

Door: Petra Starink | 11-12-2014

Museum de Lakenhal in Leiden kan gaan restaureren en uitbreiden. Het ontwerp is gemaakt door  Julian Harrap Architects, zij zijn verantwoordelijk voor de restauratie en Happel Cornelisse Verhoeven voor de nieuwbouw. Realisatie gaat plaatsvinden in de periode 2015-2017.

Binnen een jaar tijd ontwikkelden de architecten een definitief ontwerp dat kwalitatief hoogwaardig en kostenbewust was. De vier afzonderlijke gebouwdelen worden met elkaar verbonden via een centraal binnenhof, dat ontstaat door de historische ‘Achterplaets’ van de oude Laecken-Halle te heropenen. Deze plaats staat in verbinding met de historische entree van het museum. In de nieuwbouw komen twee tentoontellingszalen toegevoegd met natuurlijk bovenlicht en uitzicht op de stad.

Warme kleur baksteen

Het nieuwe gebouw van Happel Cornelise verhoeven voegt zich op een intelligente manier in de stedelijke omgeving. Het hoge gebouw met de lage flanken zoekt aansluiting bij de burgerhuizen die ernaast liggen. Er ontstaat een eigenzinnig postuur, een rank gebouw dat stevig met de grond verankerd is. Warme kleur baksteen Het nieuwe gebouw wordt opgetrokken uit een grijs gemêleerde baksteen, hetzelfde gevelmateriaal als van de andere gebouwen maar onderscheidend in kleur.

Restauratie en uitbreiding

Rijksmonument de Laecken-Halle werd in 1640 ontworpen door architect Arent van ’s-Gravesande en diende als keurhal van het wereldberoemde Leidse Laken, totdat het gebouw in 1874 werd getransformeerd tot museum. Het museum werd twee keer eerder uitgebreid: in 1890 en in 1921. De restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling in het Cultuurkwartier.

Voor meer informatie www.lakenhal.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.