Uitbreiding muziekschoolgebouw Doetinchem

Uitbreiding muziekschoolgebouw Doetinchem

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-08-2010


Het plan ‘Refraction’ is het winnend prijsvraagontwerp van Vincenth Schreurs en Peter Masselink om de onbenutte verborgen kwaliteiten van het bestaande muziekschoolgebouw aan de Bizetlaan in Doetinchem versterken. Kwaliteiten als de expressieve geleding, een sterk ritme van volumes en fraaie details. Maar het ontwerp van de uitbreiding reageert ook op de geslotenheid van het gebouw door een grote transparantie van de nieuwbouw.

Een tweede inspiratiebron is “Refraction”, een muziekstuk van de Nederlandse componist Janco Verduin, geschreven voor viool en piano. Het betekent straalbreking, dat we kennen als we een drinkrietje in een glas water steken. Het rietje lijkt te vervormen, is niet meer wat het lijkt. Het ontwerp van Schreurs en Masselink is geïnspireerd op het muziekstuk en op het natuurkundige verschijnsel van straalbreking.Zoals het muziekstuk wordt gespeeld door twee instrumenten bestaat het paviljoenachtige gebouw uit twee materialen. Een helder wit betonnen blok dat ritmiek krijgt door de plaatverdeling van de bekisting. Heel subtiel en heel constant. Daaronder de verchroomde stalen buizen, die soms te dun lijken en daardoor lijken te spelen met de zwaartekracht. Die soms kolom zijn en dan weer garderobe, entreedeur of vlaggenmast en volgens een geheel eigen melodie hun weg lijken te gaan in het gebouw, niets is meer wat het lijkt.

Het vele glas geeft openheid in het gebouw. Muziek mag gezien worden, maar ook de omgeving. Het blok sluit de plek niet af, maar laat de omgeving in het gebouw toe, soms heel letterlijk zoals in de patio. Het biedt mogelijkheden voor verschillend gebruik van de verschillende ruimtes. Gesloten, middels kleurige akoestische gordijnen, heeft het een zekere geborgenheid. Geopend biedt het een mogelijkheid de muziek wereldkundig te maken en buitenconcerten te geven.In de uitbreiding van 600 m2 komen de entree, les- en oefenruimten.

www.muziekschooloostgelderland.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.