Uitbreiding Theater de Maaspoort van start

Nieuws

Uitbreiding Theater de Maaspoort van start

Door: Jacqueline Knudsen | 22-06-2011

In Venlo is vorige week begonnen met de renovatie van Theater De Maaspoort. Op 1 juli a.s. start de bouw van de Luif, een uitbreiding van Theatercomplex richting Maas. In de Luif komen twee verdiepingen winkels en in november 2011 wordt daarbovenop een nieuwe kleinere theaterzaal gebouwd. Ook wordt de gevel van het theater geheel vernieuwd en ondergaat het theater aan de binnenzijde een complete renovatie. Het theater wordt zorgvuldig ingebed in het stedelijk weefsel van Venlo.

Podium voor Venlo en de regio

Theater de Maaspoort is gebouwd in 1982-84 naar ontwerp van architectenbureau Wijnen uit Den Bosch. Het is een sober gebouw met een gesloten karakter. Na ruim 25 jaar gebruik is het gebouw toe aan een intensieve aanpassing aan de eisen van deze tijd. Openheid, een goede toegankelijkheid, een hoog comfortniveau en een verantwoord energiegebruik zijn de ambities. Tijdens de omvangrijke metamorfose van het theater worden in de eerste fase – voor november 2011 – alle publieksgebieden, de grote theaterzaal, de voorgevel en de kantoren gerenoveerd. Ook komt er een eigentijds Grand Café. In de aansluitende tweede fase volgen een extra theaterzaal en een restaurant met buitenterras aan de Maas op de tweede verdieping. Naar verwachting is in september 2013 de complete renovatie en nieuwbouw van Theater de Maaspoort operationeel.

Sluitstuk Maasboulevard

De Luif en het nieuwe theater zijn het sluitstuk van de Maasboulevard met een multifunctionele mix van o.a. wonen, winkels, parkeren en een nieuwe brug. De ontwikkeling van de Maasboulevard bestaat uit vier planonderdelen, waaraan o.a. Jo Coenen en Arn Meijs/AMA en BIC Architects werken. De supervisie is in handen van Bert Dirrix. Ger Rosier is verantwoordelijk voor het ontwerp van de renovatie en uitbreiding van het Theater aan de Maas. Rosier werkte vanaf 2002 aan diverse ontwerpen voor het theater, eerst als architect bij Arn Meijs/AMA en vanaf begin 2009 bij zijn nieuw opgerichte bureau BIC Architects. In 2009 ontstond het ontwerp dat nu uitgevoerd wordt. In tegenstelling tot eerdere ontwerpen, wordt hierin tevens de bestaande entree van de Maaspoort bij de nieuwbouw betrokken. Het bestaande theater en de uitbreiding worden zo in een alomvattend ontwerp geïntegreerd en het introverte theater getransformeerd tot een open en toegankelijk gebouw. AMA Group architecten heeft het ontwerp bouwkundig uitgewerkt. Het nieuwe ontwerp doet recht aan de naam Maaspoort, die verwijst naar een voormalige stadspoort aan de Maas.

Ontwerp geheel uit glas

Het bestaande theater wordt uitgebreid met de Middenzaal (350 zitplaatsen), een nieuwe foyer met zicht op de Oude Markt, commerciële voorzieningen, en een conferentie- en horecagelegenheid. Het ontwerp bestaat nagenoeg geheel uit glas. Zo kunnen voorbijgangers naar binnen kijken en bezoekers van de Maaspoort uitkijken over de Maas.

Theater de Maaspoort krijgt met de nieuwe gevel aan de Oude Markt een transparant en uitnodigend gezicht, met de nu al kenmerkende golvende daklijn aan de Maaszijde. De oude stadswal De Luif krijgt aldaar een ereplaats. Achter de gevel komt het theatercafé en, naast de Middenzaal, de nieuwe entree van de bestaande theaterzaal. De Middenzaal is gelegen op de tweede verdieping aan de zijde van de Maasboulevard en heeft uitzicht op de haven en de Maas. Op deze verdieping bevindt zich tevens het theaterrestaurant met terrassen aan zowel de Oude Markt als aan de Maaszijde. De winkels van De Luif zijn gelegen aan de Oude Markt.

Vandaag 22 juni is bekend gemaakt dat architect Meijs failliet is. Het faillissement van het Maastrichtse architectenbureau AMA Group, eigendom van toparchitect Arno Meijs heeft een schok teweeggebracht in de branche. Met 22 werknemers stond de AMA Group als een degelijk bureau te boek.

Aanvullende gegevens

Opdrachtgevers Gemeente Venlo & Theater de Maaspoort (theater) en ING/3W (commerciële voorzieningen)
Projectmanagement en directievoering Franken projectmanagement
Bouwkundige uitwerking AMA Group architecten, Hans Kolenburg
Interieurarchitect M+R interior Architecture
Adviseur constructies Arcadis Bouw
Adviseur installaties Adviesbureau Becks
Adviseur akoestiek Scena akoestisch adviseurs en Sensus Acoustics & architecture
Adviseur brandveiligheid DGMR
Adviseur theatertechniek Louis Janssen | Theateradvies
Aannemer Bouwcombinatie MaasVOF, een samenwerking tussen Van Wijnen Sittard BV en Van Nieuwenhuizen-Jongen
Start bouw 1 juli 2011
Verwachte oplevering September 2013
Ontwerp BicArchitects, project architect Ger Rosier
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.