Uitkijktoren met gevel van touw

Nieuws

Uitkijktoren met gevel van touw

Door: Petra Starink | 01-05-2013

In het natuurgebied de Sahara in Lommel (België) wordt een nieuwe uitkijktoren gebouwd. Ateliereen Architecten creëerde in samenwerking met MaMu architecten een opvallend ontwerp van liefst 30 meter hoog. Het glooiende lijnenspel van de zandduinen in de Sahara is  de belangrijkste bron van inspiratie voor het ontwerp van de toren.

Het lijnenspel heeft geleid tot een opmerkelijke materiaalkeuze voor de gevel namelijk: touw. Touw heeft een natuurlijke kleur en uitstraling, maar is tegelijk soepel en relatief zwaar waardoor het zal gaan doorhangen. Door het afwisselend strak en los om de toren te wikkelen ontstaan de kenmerkende lijnen van de Sahara.

De toren is opgebouwd uit drie platforms. Het laagste platform reikt richting het water en is door de hellingbaan ook toegankelijk voor mensen die wat minder goed te been zijn. Vanaf deze plek kan men de trap naar boven nemen op een hoogte van bijna 30 meter. De relingen van de trap en platforms worden bekleed met hout, zodat de vorm zich duidelijk aftekent tegen de achtergrond.

De aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning is lopende. In de zomer kan gestart worden met het bouwen. De toren wordt na verwachting in het najaar van 2013 opgeleverd. De kosten van het project worden geraamd op 342.000 euro  waarvan 267.000 euro wordt  gefinancieerd door LSM (Limburg Sterk Merk).

Zie ook het artikel over uitkijktorens in Architectuur nummer 4 uit 2012 : Uitkijktorens als experience

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.