Uitklapbare buitenschoolse opvang

Uitklapbare buitenschoolse opvang

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-09-2010

In openbare basisschool Het Zand in Utrecht is de eerste uitklapbare BSO in gebruik genomen. Met dit flexibele meubel is het atrium na schooltijd gemakkelijk om te vormen tot een buitenschoolse opvang. Architectenbureau No Label heeft Kids Cube ontworpen.

No Label, een vijf jaar jong architectenbureau in Rotterdam, heeft het BSO‐meubel ontworpen. In ingeklapte vorm is het een compacte en rustige plek waar scholieren kunnen zitten. In uitgeklapte vorm is het een complete opvanglocatie voor twintig kinderen. Er komen dan tafels, zitbanken en krukjes tevoorschijn, veel kastruimte, een garderobe, privévakjes voor de kinderen, een poppenkast en verschillende themahoeken. Architecten Rob Janssen Bouwmeester en Annemiek Braspenning van No Label lichten toe: “We hebben het ontwerp de Kids Cube genoemd, omdat het een kubus is die weer uit verschillende blokken bestaat. Cube staat bovendien voor ‘tot de derde macht verheffen’ en dat past goed bij wat het doet: de ruimte benutten.”

Dubbel ruimtegebruik
Het ontwerp voorziet in de toenemende behoefte aan multifunctionele ruimtes. “Steeds meer organisaties willen hun vierkante meters op meerdere manieren kunnen gebruiken”, constateert Braspenning. “Niet alleen omdat ruimte schaars is, zeker in de Randstad, maar ook
in het kader van bezuinigingen, en om flexibel te blijven. Mocht de vraag naar kinderopvang in een wijk veranderen, dan is zo’n meubel eenvoudig te verplaatsen.


Toverkast
Om de BSO‐wachtlijsten te verkorten heeft de gemeente Utrecht in 2009 drie pilots in gang gezet: twee voor flexibele oplossingen in klaslokalen, en één voor dubbel ruimtegebruik in een atrium van een school. Dat werd Het Zand, een openbare basisschool in Leidsche Rijn. Procesversneller Willemse: “No Label kwam met het meest vernieuwende concept en bovendien had het bureau veel ervaring
met bouwen voor kinderen. Met deze ‘toverkast’ zijn we snel aan meer capaciteit gekomen.” No Label werkte nauw samen met de school en kinderopvangorganisatie Saartje. Directeur Heinz Schiller van Saartje is enthousiast over het resultaat: “Een oplossing in het schoolpand zelf is natuurlijk het mooist. Je kunt ook met busjes gaan rijden, maar het is voor iedereen het prettigst om niet te hoeven verkassen. Bovendien staat het atrium na schooltijd toch leeg.” Ook ouders en kinderen reageren positief. “Ze vonden het verrassend hoe de opvang als een 3D‐puzzel in elkaar schuift. Het ontwerp is heel kleurrijk en het daagde de kinderen gelijk uit om te klimmen en te
verstoppen”,


Kids clubvariant
No Label heeft inmiddels ook een Kids Cubevariant in de maak die tegen een wand geplaatst kan worden, en daardoor ook geschikt is voor kleinere ruimtes. Janssen Bouwmeester: “Het meubel is flexibel, en wij ook! Je kunt losse onderdelen afnemen en we kunnen ze ook op maat maken. Bijvoorbeeld als je er een keukenblok in wilt, een theaterhoek of een dvd‐scherm.” Al eerder bedacht No Label flexibele
oplossingen voor kinderopvang, zoals een klas met draaibare wanden.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.