Uitreiking Gouden Piramide 2015

Uitreiking Gouden Piramide 2015

Evenementen, Nieuws
Door: Petra Starink | 19-10-2015

Vijf opdrachtgevers zijn genomineerd voor de Gouden Piramide 2015. Zaterdag 21 november wordt de prijs uitgereikt door Ronald Plasterk in zijn ministerie in Den Haag. Op 22 november is op NPO2 een special te zien over de genomineerde opdrachtgevers. In 2014 was de Gouden Piramide voor begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster in Amsterdam.

Onder leiding van Eric Luiten, Rijksadviseur voor Landschap en Water, zijn vijf opdrachtgevers genomineerd. Er waren in totaal 42 inzendingen.

De vijf genomineerden zijn:

Schipper Bosch met Industriepark Kleefse Waard in Arnhem

De opdrachtgever heeft een bestaand bedrijventerrein getransformeerd tot een vitale gemeenschap van bedrijven die bijdragen aan een duurzame wereld. Het project beperkt zich dan ook niet tot ruimtelijke ingrepen; het omvat tevens diverse collectieve voorzieningen en activiteiten.
Ontwerp: West 8, OFFICE Kersten Geers David Van Severen, NL Architects , Buro Harro.

Hoogheemraadschap Rijnland en gemeente Katwijk met Kustwerk Katwijk

Vanwege de noodzakelijke kustversterking,en om een einde te maken aan de ongewenste situatie van een waterkering die dwars door het dorp liep hebben het hoogheemraadschap Rijnland en de gemeente Katwijk een nieuwe waterkering langs de boulevard aangelegd. Daarnaast is een ondergrondse parkeergarage gebouwd. Beide zijn verborgen in een duin. Een technisch hoogstandje waarmee de opdrachtgever buiten de gebaande paden is getreden.
Ontwerp: Royal Haskoning DHV, Okra Landschapsarchitecten, Arcadis.

Opdrachtgevers Havenkwartier met het Havenkwartier Deventer

Een aanvankelijk plan om het Havenkwartier op basis van een traditioneel masterplan te herontwikkelen, werd in 2006 door de gemeente ingetrokken. In plaats daarvan werd het gebied in handen gegeven van pakweg driehonderd kleine gebruikers en investeerders. Er is ruimte voor nieuwbouw (waaronder zelfbouw), en hergebruik van voormalige bedrijfsgebouwen.
Ontwerp: We Love The City, Red Scape, JDWA, Studio Groen + Schild, MBVDA, Te Kiefte Architecten, Maurer United, Architects, DUS Architects, MuldersvandenBerk, I’M Architecten, Wenink + Holtkamp Architecten, Buro Duck, Studio DAT, MAKS Architecture & Urbanism, Studio Coenen, Atelier Architecten, Hollands zicht, Hoogte Twee Architecten, Hollands Huis.

Kunstvereniging Diepenheim met de Heerlijckheid Diepenheim

Jarenlang nemen in Diepenheim kunst en cultuur een belangrijke plaats in. Met de Heerlijckheid Diepenheim hebben vrijwilligers van de Kunstvereniging deze identiteit nog sterker verankerd. In samenwerking met de gemeente is er een nieuw cultuurcentrum gekomen. Historisch waardevolle gebouwen hebben een nieuwe bestemming gekregen en de tuinen van herman de vries zijn opengesteld.
Ontwerp: Architectenbureau Ten Dam / De Leeuw Diepenheim, Annemiek Bleumink

Staatsbosbeheer Drenthe met het Drentsche Aa gebied

Met bescheiden ingrepen heeft de opdrachtgever zich ingespannen om de grote landschappelijke en cultuurhistorische waarde van het stroomgebied van de Drentsche Aa beter tot haar recht te laten komen. Voor verschillende deelgebieden werden inrichtings- en beheerplannen ontwikkeld. De ruimtelijke samenhang in het landschap is beter zichtbaar gemaakt en op zes plaatsen zijn belvedères opgericht.
Ontwerp: Strootman landschapsarchitecten Amsterdam.

De Gouden Piramide

De Gouden Piramide is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Rijksprijs bestaat uit een bedrag van vijftigduizend euro, een trofee en een architectuurplaquette.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.