Uitreiking Wienerberger Brick Award

Nieuws

Uitreiking Wienerberger Brick Award

Door: Margriet Brus | 09-05-2012

Vijf internationale architecten zijn deze week beloond met de Wienerberger Brick Award. De award wordt uitgereikt aan projecten die met buitengewone baksteenarchitectuur zijn uitgevoerd. Daarbij werd gelet op de innovatieve vormgeving van de buitenkant, het ambachtelijk gebruik van baksteen, de functionaliteit, de duurzaamheid en de energie-efficiëntie.

Eengezinswoning

Architect Bart Lens won in de categorie Eengezinswoning met het project ‘Konijnehol’ in Gaasbeek, België. Een bestaande bakstenen boerderij werd nieuw leven ingeblazen en herbergt nu woonruimtes en een dierenartspraktijk.

Niet-wonen

Het Schotse architectenbureau NORD bouwde voor de komende Olympische Spelen 2012 in Londen een elektriciteitscentrale van zwarte baksteen en won hiermee in de categorie Niet-wonen.

Woning

Het werk van de architecten Francisco en Manuel Aires Mateus uit Lissabon werd dit jaar bekroond in de categorie Woning. Hun seniorenresidentie toont dat functionaliteit en sociaal rendement uitstekend combineren met architectonische kwaliteit.

Verbouwing

In de categorie Verbouwing werd weekendhuis en studio in Cachtice van architect Panák uit Bratislava bekroond. De woning laat zien hoe uit een oude ruïne een modern, lichtovergoten gebouw kan ontstaan.

Specifieke toepassing

Prijswinnaar in de categorie Specifieke toepassing van baksteen werd het Museum Mapungubwe Interpretation Centre in het gelijknamige nationaal park in  Zuid-Afrika, dat in 2003 werd opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Kijk hier voor meer informatie over de vijf prijswinnaars.

De awards worden sinds 2004 om de twee jaar toegekend. Aan de Wienerberger Brick Award 2012 is een bedrag van € 27.000,- verbonden. In totaal waren dit jaar 50 projecten uit 28 landen en vijf continenten genomineerd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.