UNESCO World Capital of Architecture 2023: Kopenhagen

Actualiteiten, Nieuws

UNESCO World Capital of Architecture 2023: Kopenhagen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-01-2023

Met de benoeming van Kopenhagen als UNESCO-UIA World Capital of Architecture, zullen er het hele jaar door feestelijke activiteiten en evenementen in de Deense hoofdstad plaatsvinden, gericht op het Deense design- en architectuurerfgoed. In het kader hiervan zal op 13 februari 2023 het ondergrondse bunkermuseum REGAN Vest worden geopend. Maar het land heeft nog véél meer in petto.

Onder het thema ‘Copenhagen in Common’ wordt 2023 een jaar met evenementen variërend van gemeenschappelijke picknicks, open huizen in gebouwen die normaal gesloten zijn voor het publiek, tot een reeks nieuwe paviljoens aan het havenfront.

Het Deense Architectuurcentrum (DAC) dient in 2023 als het centrale punt voor alle activiteiten. Hier kunnen bezoekers van de stad via de nieuwe tentoonstelling ‘Made in Denmark’ de geschiedenis van de Deense architectuur vanaf de Vikingtijd tot vandaag de dag volgen. Als onderdeel van de WCA-titel zal Kopenhagen van 2-6 juli ook gastheer zijn van het UIA World Congress of Architects.

REGAN Vest

Het ondergrondse Deense Koude Oorlogsmuseum REGAN Vest gaat op 13 februari 2023 eindelijk open voor het publiek. Het stond gepland voor eind 2022, maar omdat de ondergrondse tunnels in de bunker dienen als thuishaven voor overwinterende vleermuizen, is de opening uitgesteld tot na de winterslaap. Gebouwd in de jaren zestig om te dienen als schuilplaats voor de koningin en de regering in het geval van een nucleaire oorlog, zal dit de eerste keer zijn dat de schuilplaats publiek toegankelijk is.

De indrukwekkende bunker van 5.500 vierkante meter wordt het middelpunt van het museum waar bezoekers het originele interieur kunnen ervaren, van de ministers- en dokterspraktijk tot de slaapzaal. Boven het oppervlak bevindt zich het bezoekers- en tentoonstellingsgebouw, gebouwd als vier zwarte dozen en ontworpen door AART Architects. Een virtuele presentatie laat bezoekers ervaren hoe de bunker en het omringende landschap eruit zouden zien na een nucleaire bom. Ook de villa, waar de opzichter en zijn gezin woonden, wordt in de jaren 80 stijl gerestaureerd en geeft bezoekers een kijkje in het dagelijkse leven van die tijd.

Andere hoogtepunten gedurende het jaar

 • Restaurant Noma viert 20-jarig jubileum. Dit restaurant wordt beschouwd als een van ’s werelds meest invloedrijke restaurants met de New Nordic Food stroming en zijn erfenis is vooral zichtbaar in de eetcultuur van Kopenhagen.
 • Fietsroute langs kastelen in Funense Archipel. De Kastelenroute (‘Herregårdsruten’ in het Deens) is een 660 kilometer lange fietsroute die langs de eilanden Funen, Langeland en ærø voert.
 • UNESCO Werelderfgoed Christiansfeld bestaat 250 jaar. Het stadje in Zuid-Jutland was de eerste UNESCO Werelderfgoedlocatie van Denemarken (erkend in 2015). De Moravische nederzetting werd is een voorbeeld van het protestantse stedelijke ideaal waarbij het kerkplein centraal staat.
 • Ocean Race meert aan in Aarhus. Aarhus zal de eerste Deense stad zijn die gastheer is van ’s werelds langste offshore zeilrace Ocean Race. De haven van Aarhus zal worden aangekleed voor het maritieme feest en een aangewezen Duurzaamheidseiland zal dienen als centrum voor innovatieve tentoonstellingen en voorbeelden voor duurzame oplossingen tonen.
 • Allosaurus in Knuthenborg Natural History Museum . Het Natural History Museum in Knuthenborg is het grootste dinosaurussen museum in Scandinavië. Op 1 april 2023 opent de tentoonstelling over de Allosaurus; een nieuwe dinosaurusontdekking die in 2022 is aangekomen in Knuthenborg Safaripark.
 • Nieuw Observatorium opent nabij Aarhus. Het 110 jaar oude Ole Rømer Observatorium ondergaat een ingrijpende renovatie van zowel het interieur als het exterieur voordat het in de zomer van 2023 weer opengaat voor het publiek.
 • Ontdek werken van Deense architect Jørn Utzon. Hij staat internationaal bekend om het creëren van het Sydney Opera House. In 2023 viert het gebouw haar 50e verjaardag.
 • Nieuw strandhotel in voormalig stadhuis aan Deense Rivièra.
 • Nieuwe veerboot maakt eiland Bornholm toegankelijker. De nieuwe Express 5-veerboot zal in maart 2023 de route tussen Rønne op het Deense eiland Bornholm en Ystad in Zuid-Zweden nemen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.