Unie Architecten en Felixx ontwerpen Campus Eemsdelta

Nieuws

Unie Architecten en Felixx ontwerpen Campus Eemsdelta

Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-02-2019

In de nieuwbouw voor de Campus Eemsdelta in de gemeente Appingedam worden drie scholen, culturele voorzieningen en een sportcluster ondergebracht in een vernieuwende onderwijstypologie. De Unie Architecten en Felixx Landschapsarchitecten hebben samen met Technion Adviseurs en Alverink van Schieveen Ingenieursbureau de aanbesteding voor het ontwerp gewonnen.

Aardbevingsbestendig en 100% circulair

HAVO, VWO, (V)MBO, praktijkonderwijs en een sportcluster worden samengevoegd in één voorziening, bestaande uit meerdere gebouwen van in totaal 16.600m2. De gebouwen vormen  samen met de omringende buitenruimte van 3,5Ha een integraal leerlandschap. Het nieuwe Eemsdeltacollege biedt ruimte aan 1500 leerlingen, wordt energieleverend, 100% circulair en aardbevingsbestendig.

Transparant en uitnodigend complex

De organisatie van de campus is geïnspireerd op de historische wierdes in het Groningse landschap. Deze kleine kunstmatige heuvels bieden bescherming bij hoog water. De randen worden bewoond, de gebouwen zijn georiënteerd rondom een centrale droge plek.  Het Eemsdeltacollege neemt het radiale opzet van deze Groninger wierdedorpen over. Elke school krijgt een eigen ‘huis’, met een individuele organisatie, identiteit, en uitstraling. Naast de drie verschillende middelbare scholen herbergt de campus ook een groot aantal regionale sport- en culturele functies: deze zijn zo geclusterd en ruimtelijk georganiseerd dat zowel de scholen als de omgeving er onafhankelijk van elkaar gebruik van kunnen maken. Alle gebouwen staan rondom een centraal hart, dat fungeert als spelverdeler, hoofdentree en ruimte voor gezamenlijke activiteiten. Het omliggende landschap loopt tussen de gebouwen door, en maakt van het Eemdeltacollege een transparant en uitnodigend complex.

Centrale hart in campus Eemsdelta

Het centrale hart is een overdekte ruimte tussen de verschillende gebouwen. Op de begane grond is het een dynamisch schoolplein dat aansluit op de entrees en publieke functies van de afzonderlijke scholen. Op het dak ontstaat een stiltetuin als les- en studieruimte. De patio verbindt beide niveaus. Het hart is de plek waar studenten elkaar ontmoeten.

Landschap georganiseerd in verschillende kamers

Het omliggende landschap is georganiseerd in verschillende kamers, die ontstaan door bestaande condities om te zetten in verschillende studieruimtes: een kweektuin, leerplein, sportstrand, expositiepark en een klein wetenschapsbos. In de kamers worden sculpturale objecten geplaatst, die specifiek gebruik stimuleren: een kas in de kweektuin, een werkschuur en ‘het huis van de toekomst’ op het leerplein, een tribune, klimmuur, sport- en spelelementen bij het strand, test- en meettoestellen in het bos. Deze en vele andere objecten zijn gekoppeld aan specifieke lessen of studies. Het Eemsdeltacollege als geheel wordt ontsloten via het gedeelde entreeplein, dat aansluit op het centrale hart. Elke school heeft daarnaast een individuele toegang via het padennetwerk door de landschapskamers.

Start bouw gepland in 2020

De meerlaagse opzet van de campus structureert het participatief proces met alle betrokken gebruikers: de gemeente, de verschillende scholen en afzonderlijke vakgebieden. De komende maanden wordt het plan verder uitgewerkt. De start van de bouw is gepland medio 2020, de oplevering van het hele complex eind 2021. Meer informatie over het project is te vinden op de websites van De Unie Architecten en Felixx Landscape Architects & Planners

Visualisaties: 3D Studio Prins

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.