UNStudio, b720 & Esteyco winnen ontwerpopdracht Madrid-Chamartín

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

UNStudio, b720 & Esteyco winnen ontwerpopdracht Madrid-Chamartín

Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-12-2022

Adif AV maakte deze week bekend dat het ontwerpvoorstel van UNStudio, b720 Arquitectura en ingenieursbureau Esteyco, is uitgeroepen tot het winnende voorstel voor de volledige herontwikkeling van Madrid-Chamartín Clara Campoamor. Het voorstel is gekozen door een 16-koppige jury. Andere internationale teams op de shortlist waren BIG, Foster + Partners, OMA, ZHA, Grimshaw en KPF.

De internationale ontwerpcompetitie is in 2020 gelanceerd door Adif AV. Het doel was om het spoorwegknooppunt Madrid-Chamartín Clara Campoamor om te vormen tot een internationale benchmark voor duurzame, multimodale, verbonden en geïntegreerde mobiliteit. Het winnende plan sprak de jury aan omdat het zich richtte op functionaliteit – spoorweg, commercieel en tertiair – en constructieve haalbaarheid. Maar ook op toegankelijkheid en integratie in de stad, ecologische duurzaamheid en inclusiviteit.

Ben van Berkel: “We zijn echt trots dat ons ontwerp de top- en maximale score heeft behaald voor dit impactvolle stadsvernieuwingsproject. Madrid is enorm in opkomst om een van de meest aantrekkelijke steden van Europa te worden. De transformatie van dit gebied zal dit deel van de stad sterk verbeteren en tevens nieuwe groene longen toevoegen aan Madrid. Wij hebben met de best mogelijke lokale partners aan dit voorstel gewerkt. Samenwerking is de sleutel tot het succes van ons team.”

Behoud van gewelfde daken

Een belangrijk element in het voorgestelde ontwerp was het behouden en respecteren van de historische gewelfde daken van het bestaande station van Chamartín. Deze gewelfde daken zijn als een uniek en terugkerend element genomen in het ontwerp .

Het voorgestelde nieuwe station in het duurzaam toekomstbestendig stedelijk knooppunt krijgt nieuwe torens met aan de voorkant een plein. Dit zal fungeren als publieke ontmoetingsplek en aan het einde volledig zijn geïntegreerd in het mobiliteitsknooppunt dat toegang biedt tot verschillende soorten openbaar vervoer.

Foto’s: bucharest.studio

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.