Urban Villa’s Strijp R

Nieuws

Urban Villa’s Strijp R

Door: Petra Starink | 10-10-2016

Strijp R het voormalige Philipsterrein in Eindhoven wordt getransformeerd tot een groenstedelijk woonmilieu met circa 500 woningen. Houben & Van Mierlo Architecten ontwierp 6 Urban Villa’s die onlangs zijn opgeleverd. Op basis van de stedenbouwkundige randvoorwaarden en het beeldkwaliteitsplan is een bijzondere woningtypologie ontwikkeld, waarin meerdere woningen samen een ‘urban villa’ vormen. De specifieke schakeling van steeds 2 of 3 woningen geeft iedere woning een oriëntatie op minimaal 3 buitengevels en daarmee een hoogwaardige woonkwaliteit met gevels, balkons en terrassen gericht op ruime tuinen en het schakelpark.

Het stedenbouwkundig plan voor Strijp R onderscheidt vier dragende structuren die een logisch gevolg zijn van de analyse van de plek en de gewenste identiteit: de relicten, het schakelpark, de ring en het zoompark.

Geschiedenis van Strijp R

De geschiedenis van Strijp R is zichtbaar gebleven door zoveel mogelijk relicten van het verleden te handhaven. Ook het schakelpark is een duidelijke verwijzing naar het verleden van Strijp R. De aaneenschakeling van groene ruimtes volgt de historische diagonaal van de voormalige postdijk en later hoofdspoorlijn. De buurtonstsluiting d.m.v. een ringstructuur is functioneel en efficiënt en houdt de aangrenzende vrije (bouw)velden autoluw. De totale buurt wordt omringd door het zoompark, een 20 meter brede groenzone die van Strijp R een groene kamer in de stad maakt.

Centrale schakelpark

Een groot deel van het gebied binnen de buurtontsluiting wordt ontwikkeld tot het ‘vrije veld’. De buurtjes binnen het vrije veld kennen een onalledaagse verkaveling doordat het niet door doorgaande straten wordt doorkruist, maar wel door het centrale schakelpark. Parkeren vindt plaats in parkeerkoffers die worden ontsloten vanaf de ring. Steegjes en doorgangen met zichtlijnen leiden langzaam verkeer naar het schakelpark.

Inspiratie Mies van der Rohe

De architectuur is geïnspireerd op de voormalige industriële gebouwen op het terrein, en ook op de beroemde villa’s van Mies van der Rohe en de geschakelde woningen in de Eindhovense schrijversbuurt. De contour van de geschakelde woningen kent veel hoeken, wat nog versterkt wordt door de toepassing van gemetselde schoorstenen in het centrum van de belangrijkste woonvertrekken. Hierdoor hebben de samengestelde volumes een bijzondere, rijke profilering.

Architect: Houben en Van Mierlo architecten
Locatie: Eindhoven, Strijp R, Veld 7.2
Odrachtgever: Amvest
16 woningen, 6 Urban Villa’s
130-160 m2 GBO per woning
Jaar: 2011-2016
Fotografie: Koen van Damme

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.