Utrecht koopt vliegbasis Soesterberg

Utrecht koopt vliegbasis Soesterberg

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-03-2009

Provincie Utrecht koopt voor acht miljoen euro van Defensie driekwart van het terrein van vliegbasis Soesterberg. De provincie transformeert het terrein samen met de gemeenten Soest en Zeist tot een natuurgebied met recreatiemogelijkheden en een museumkwartier. Defensie ontwikkelt hier het nationaal Defensiemuseum.

Met de aankoop, sloop, sanering en herinrichting van het van ruim 380 hectare grote terrein is een bedrag gemoeid van 47 miljoen euro. De drie initiatiefnemers voor de herinrichting willen dit bedrag vooral met de bouw van woningen aan de rand van de vliegbasis terugverdienen.

Extra kans voor de natuur
Onder de noemer Hart van de Heuvelrug werkt de provincie al sinds 2004 samen met 16 partners aan een duurzame ontwikkeling van het gebied tussen Zeist, Soest en Amersfoort. In 2005 werd duidelijk dat het ministerie van Defensie een aantal van haar terreinen zou gaan afstoten.

Provincie Utrecht zag direct de kans om met de aankoop van de basis de natuur in het gebied verder te versterken. Met de herinrichting van de vliegbasis worden het zuidelijk en noordelijk deel van de Heuvelrug weer met elkaar verbonden. De Ecologische Hoofdstructuur krijgt hiermee in de provincie Utrecht verder vorm.

Ruimtelijk plan klaar
Provincie Utrecht en de gemeenten Zeist en Soest werken samen aan een Ruimtelijk Plan voor de ^herinrichting van de basis. Een eerste plan waarin de bouw van 1.400 woningen werd voorzien, kreeg onvoldoende steun van de omwonenden. Met de presentatie van een conceptplan in 2008 zetten de drie partijen een nieuwe koers in, waarin de natuur het primaat krijgt. Op 9 maart is het definitieve Ruimtelijk plan gepresenteerd.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.