Utrechtse stijliconen in De Deeltuin

Actualiteiten, Nieuws

Utrechtse stijliconen in De Deeltuin

Door: Petra Starink | 22-06-2015

In de nieuwe wijk Veemarkt aan de rand van de stad Utrecht verreist binnenkort de woonwijk ‘De Deeltuin’. Heren 5 Architecten, DELVA Landscape Architects en TBI-onderneming ERA Contour hebben de prijsvraag gewonnen die de gemeente Utrecht uitschreef voor de ontwikkeling van 49 woningen op bouwveld B van de Veemarkt.

Het nieuwe wonen

De Deeltuin wordt niet zomaar een buurt. De deeleconomie krijgt concreet vorm, de consument is als co-producent betrokken bij de vormgeving van de nieuwe buurt, en duurzaamheid is een van de belangrijkste speerpunten. De Deeltuin is gebaseerd op de trend van de deeleconomie en faciliteert en stimuleert het delen door bewoners. In deze buurt heb je een eigen (t)huis, maar deel je oppas, tuinman, boormachine en bakfiets. Het nieuwe wonen is delen en beleven.

Met het concept lekkerEIGENhuis kan in korte tijd een woning gebouwd worden waar de smaak van de toekomstige bewoners meegenomen is. Bij de koopwoningen in De Deeltuin bouwen bewoners vanaf het allereerste begin mee aan hun eigen woning. Potentiële bewoners dachten al in de beginfase mee en blijven gedurende het hele traject betrokken. De eerste gesprekken met potentiële bewoners vinden plaats na de zomer van 2015.

Architectuur Utrechtse binnenstad

Toekomstig bewoners hebben ook invloed op de inrichting van de binnentuin: een groene en gedeelde binnentuin, met ruimte voor privétuinen en omkaderd met een differentiatie van gepersonaliseerde gevels. De binnentuin heeft maximale landschappelijke kwaliteit gekregen doordat gekozen is voor een slimme, half verdiepte parkeeroplossing die auto’s uit het zicht haalt. Ook wordt hierdoor de overgang tussen het openbaar gebied en de woningen gemaakt door middel van herenhuizen met een beletage. De woningen zijn geïnspireerd op de architectuur en diversiteit van de panden in de Utrechtse binnenstad.  Typische ‘Utrechtse Stijliconen’ zijn dan ook terug te vinden in de indelingsopties van de gevels.

Beeld: ERA Contour

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.