Utrechtse werven mogelijk op Werelderfgoedlijst

Utrechtse werven mogelijk op Werelderfgoedlijst

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-01-2008

Het Utrechtse grachten-, werven- en bruggenstelsel wordt voorgedragen voor de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het grachten-, bruggen- en wervenstelsel van Utrecht is een middeleeuws havencomplex. Nergens ter wereld is een soortgelijke havenconstructie met een complete structuur van aangesloten kelders en twee kilometer lange kades aan beide zijden bekend.

Dit havencomplex ontstond tussen 1300 en 1500 toen Utrechtse handelaren op werfniveau tunnels en kelders uitgroeven om hun waar op te bergen. Zo hoefden ze niet iedere keer van boven naar beneden te sjouwen met de goederen die per schip werden aangevoerd. De tunnels en kelders sloten aan op de kelders van de grachtenpanden op straatniveau en liepen dus door onder de openbare weg.

Voordrachten die door het rijk worden gehonoreerd komen eerst op een nationale voorlopige lijst. Uit deze lijst put het rijk voor nominaties voor de Unesco-lijst. Elk jaar wordt er maximaal één gebouw of gebied voorgedragen. Een mogelijke nominatie komt pas vanaf 2011 in beeld, omdat er momenteel een aantal andere Nederlandse nominaties voor de periode vanaf 2008 wordt voorbereid. Utrecht herbergt al een monument op de werelderfgoedlijst van Unesco, het Rietveld Schröderhuis.

Bron: ANP

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.