Vacant NL wint Rotterdam designprijs

Vacant NL wint Rotterdam designprijs

Nieuws
Door: Petra Starink | 14-02-2012

De internationale jury heeft unaniem gekozen voor Vacant NL, where architecture meets ideas van Rietveld Landscape als winnaar van de Rotterdam designprijs 2011. De Premsela Publieksprijs ging naar het Vlaamsch Broodhuys.

Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam maakte 12 februari in Museum Boijmans Van Beuningen de winnaar bekend van de Rotterdam designprijs 2011.

Vijf scouts onder leiding van artistiek leider Joanna van der Zanden nomineerden in totaal vijftien projecten die de afgelopen maanden te zien waren in een grote overzichtstentoonstelling in het museum. De prestigieuze designprijs met daaraan een geldbedrag van 15.000 euro verbonden, ging naar Vacant NL, where architecture meets ideas van Rietveld Landscape. Het publiek riep met 30% van de stemmen het Vlaamsch Broodhuys uit tot winnaar van de Premsela Publiekprijs (5000 euro).

Vacant NL

Het duo Ginette Blom en Jacqueline Moors nomineerden Vacant NL, where architecture meets ideas van Rietveld Landscape. Dit winnende project was eerder al te zien op de Architectuurbiënnale van Venetië in 2010. De installatie roept de Nederlandse overheid op om het enorme potentieel aan inspirerende, leegstaande gebouwen uit de zeventiende eeuw tot het heden te benutten voor creatief ondernemerschap en innovatie. Rietveld Landscape laat op overtuigende wijze een inspirerende visie op leegstand en tijdelijke herbestemming van overheids- en publieke gebouwen zien. De overheid wordt uitgedaagd geen geld te geven, maar sleutels te overhandigen zodat er in ‘de tussentijd’ verbindingen en kruisbestuivingen ontstaan. Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) maakte de tentoonstelling op de Biënnale in opdracht van het Ministerie van OCW.

Juryrapport

Vacant NL, toont volgens de jury dat “deze tijden van culturele kortzichtigheid en bezuinigingen eigenlijk om één ding vragen; ruimte. Ruimte om te werken, wonen en te creëren, ruimte voor de kunst maar bovenal ruimte voor de geest. En nu weten we dat die ruimte er is.” Zo ontsloot de winnaar van de Rotterdam designprijs 2011 met eenvoudige middelen een complexe inhoud. De brede opvatting van het begrip design, dat uit alle genomineerden spreekt, is in dit ene project samengebald. Zo is er sprake van een sociale en culturele invalshoek, integratie van verschillende disciplines, en vormen van ontwerpen gekoppeld aan samenwerking met diverse partijen.

Publieksprijs voor Vlaamsch Broodhuys

Matthijs van Dijk nomineerde Dimitri Roels voor het Vlaamsch Broodhuys vanwege “de kwaliteit en de verscheidenheid van het brood dat zij maken. Daarnaast omdat zij naast het product brood inzien dat een winkel-formule rondom brood goed past binnen deze op hol geslagen samenleving.” Het Publiek was het met Van Dijk eens.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.