Vakantietips Petra Starink

Nieuws

Vakantietips Petra Starink

Door: Petra Starink | 06-08-2013

Het is nog steeds vakantietijd en daarom geven diverse ArchitectuurNL-redacteuren de komende weken hier hun vakantietips. Deze keer tips van webredacteur Petra Starink.

Hier een aantal plaatsen waar ik zelf ben geweest en waar de architectuur en omgeving een enorme indruk hebben gemaakt.

1 .Brooklyn Bridge in New York

De Brooklyn Bridge in New York is gebouwd in 1883 door architecten John en Washington Roebling. Zij wilde de mooiste brug ter wereld bouwen. De brug verbindt Brooklyn met Lower Manhattan. De brug is 1825 meter lang en was ooit de langste hangbrug ter wereld. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Lower Manhattan.De brug is zeer fotogeniek door de massieve bekabeling en het staalwerk.

2. Moskee Djenne in Mali

Een stukje Afrikaanse leemarchitectuur. De Grote Moskee van Djenné gelegen in de stad Djenné in Mali. In een ver verleden stond op deze locatie een paleis. In de 13e eeuw werd dit paleis verbouwd tot moskee. De moskee is volledig gebouwd met traditionele materialen zoals leem en palmhout.  Als toerist kon ik de moskee helaas alleen van de buitenkant bezichtigen. Een prachtig en indrukwekkend stukje architectuur. Jammer dat op dit moment het reizen in Mali onveilig is.

3. Joods Museum in Berlijn

In 2001 werd het Joods Museum in Berlijn geopend. Architect Daniel Libeskind (Polen 1946) wilde het gebouw eruit laten zien als een gebroken davidster. Het gebouw is bijzonder, indrukwekkend en beklemmend. Aan de buitenkant valt het gebouw op door zijn zinken gevels. De verschillende ruimtes in het museum zijn  ingedeeld met veel hoeken en geven steeds een ander gezichtspunt. Soms kom je in een ruimte die helemaal leeg is of je komt in een ruimte met een hele mooie lichtinval. Libeskind heeft een gebouw neergezet waar je nog lang over nadenkt.

4. De Rozet in Arnhem

Even wat dichter bij huis. Rozet, het nieuwste  gebouw van architecten Neutelings Riedijk in Arnhem. De buitengevel is opgebouwd uit zandkleurige, verticale prefab betonelementen en in de buiten- en binnengevels is de vorm van een rozet verwerkt. Op het binnenplein worden verdiepingen met elkaar verbonden. De hoge, lange houten trap leidt je naar het dakterras met uitzicht op de stad. De Rozet wordt 1 september officieel geopend maar is nu al een gebouw vol leven. Een aanwinst voor Arnhem.

Fotografie: Petra Starink (behalve Joods museum in Berlijn).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.