Vakantiewoning met ontspanningsplekken

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Vakantiewoning met ontspanningsplekken

Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-01-2023

Op een klein vakantiepark op Schiermonnikoog is een bestaande vakantiewoning met de Friese naam ‘Ferskûle’ vervangen door een nieuwe fijn vormgegeven retraite. Het verblijf voor een actief gezin is ontworpen als een plek om tot rust te komen en te onthaasten. Het Friese ‘Ferskûle’ betekent in het Nederlands ‘verborgen’ wat tot uitdrukking komt door een veelheid aan plekken om te ontspannen.

Regelgeving op het eiland dicteert een maximale bruto bebouwingsenvelop van 110 m2 binnen een strak omlijnt bouwvlak. Binnen dit compacte oppervlak is een diverse pallet aan verblijfsmomenten gecreëerd met allen een heel eigen karakter en verblijfskwaliteit gedurende de dag en door de seizoenen heen.

Mijmerplekken

Zo omvat de nieuwe woning een bloemenraam waarin je kunt liggen en een leefkeuken met in het hart een centrale kooktafel. Verder een verzonken zitkamer met houthaard en verlaagd perspectief op de omgeving, een werkkamer met een panoramisch uitzicht en slaapkamers met zicht naar de sterrenhemel. De nis in de buitengevel lijkt op een rieten strandstoel en verder bevindt zich buiten een intieme buiten zitkuil verzonken in het basement van de woning.

De architect Denkkamer heeft ervoor gekozen om het doorgaans ondergrondse fundament van de woning juist zichtbaar te maken. Een stevig basement waarop de woning staat maar waar ook ruimtes in verzonken zijn. Hiermee is de woning verankerd op het eiland en beschermt samen met het metselwerk het lichte houtskeletbouw.

De massa ontleent haar expressie aan het voorgeschreven flauw hellende dak en gevelopeningen op de hoeken. De grote overhoekse ramen in leefkeuken en zitkamer in het zuidoosten maakt dat deze ruimtes zich diagonaal verbinden met buiten. De horizontale snede in de gevel met binnen de verhoogde zitjes en werkplek maakt panoramisch contact met de vergezichten.

Materialen

De gekozen materialen, hun textuur en tactiliteit zijn geïnspireerd op de materialiteit van het eiland en het gevoel van de Waddenzee. Consequent doorgevoerd van het gewichtige basement en de gele baksteen met diagonale borsteling in de voeg tot in de zacht grijze vloerafwerkingen en het sterk gedempte akoestische binnenklimaat.

Het exterieur kenmerkt zich door steenachtige stevige materialen. In het interieur is gekozen voor materialen met een fluweel aanvoelend oppervlak, houten wanden en plafonds, geweven stoffen met natuurlijke tonen en een combinatie van indirect en beperkt maar heel precies gekozen warm licht. Aan de buitenzijde solide en bestand tegen het zilte en rauwe zeeklimaat, de binnenkant juist zacht en warm.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.