Vakantiewoning tussen duin en strand

Nieuws

Vakantiewoning tussen duin en strand

Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-09-2018

Ontwerpbureau voor architectuur en stedenbouw De Zwarte Hond heeft op Schiermonnikoog een vakantiewoning ontworpen die zich deels ondergronds bevindt. De woning tussen duin en strand heeft een bescheiden volume met een open relatie naar de omgeving, veel comfort en een grote mate van privacy.

Vakantiewoningen op de Waddeneilanden

Al jaren werkt De Zwarte Hond aan een oeuvre van vakantiewoningen op de Waddeneilanden. Bestaande bouwtradities worden daarbij gecombineerd en geïntegreerd met nieuwe concepten. Kenmerken van een typisch houten zomerhuis met veranda’s en rieten dak, tot de latere stenen bungalows met flauwe daken en grote glasvlakken, worden verwerkt in woningen die het vakantiegevoel weerspiegelen; optimistisch, licht en volop in contact met de natuur.

Regelgeving

De vraag om meer ruimte is in de loop der tijd toegenomen, net als de wens naar meer luxe en duurzaamheid. De regelgeving op de eilanden vraagt echter – terecht – om bescheidenheid. Hoogte en oppervlak zijn beperkt. Op die manier wordt het landschap niet volgebouwd. Vakantiewoning tussen duin en strand is ontworpen binnen die context. Doordat de woning zich deels ondergronds bevindt is het woonoppervlak veel groter dan het in eerste instantie lijkt.

Ondergronds

Ondergronds bevinden zich de drie slaapkamers, een bedstede, twee badkamers en een game-room. Bovengrond zijn de leefruimtes gesitueerd: een living, keuken, studeer- en eetkamer en een veranda die de grens tussen het duinlandschap en de woning scherp stelt. Deze ruimtes zijn van elkaar gescheiden, maar staan wel in zicht-verbinding met elkaar.

Hoogteverschillen in het landschap

De woning speelt met de hoogteverschillen in het landschap. Daar waar de duinen een duik maken bevindt zich de grote slaapkamer, met groen en hemels uitzicht en volledig onttrokken aan het oog. Aan de andere zijde van de woning, waar de openbare weg loopt, liggen de overige twee slaapkamers. Ook deze zijn niet zichtbaar vanaf afstand maar zijn door uitsneden in het landschap wel ruim voorzien van daglicht. Voor het raam van de living bevindt zich een groot luik, wat desgewenst dicht geschoven kan worden om privacy te creëren. Daklichten die als torentjes boven het dak uitsteken zorgen ervoor dat altijd voldoende licht in de woning kan binnendringen.

Gevel van bezaagd en gedroogd eikenhout

De gevel van fijn bezaagd en in de open lucht gedroogd eikenhout geeft de woning haar bijzondere karakter dat door weer en wind alleen maar mooier zal worden. Het groene dak maakt de camouflage van de woning in het landschap compleet. Net als het bij het verderop gelegen door De Zwarte Hond ontworpen De Ville Buiten. Daar is al zichtbaar hoe de vakantiewoningen met hun buitenruimte in korte tijd weer onderdeel wordt van het totale duinlandschap.

Project
Vakantiewoning tussen duin en strand
Locatie
Schiermonnikoog, Nederland
Ontwerp
De Zwarte Hond
Omschrijving
Vakantiewoning
Periode
2010 – 2018
Oppervlakte
220 m2
Fotografie 
Harry Cock

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.