Van bedrijven terrein naar hoogstedelijk woongebied

Actualiteiten, Nieuws

Van bedrijven terrein naar hoogstedelijk woongebied

Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-11-2022

Onder de naam High End ontwikkelt XOOMlab 16 appartementen waarvan 2 bedrijfswoningen in Buiksloterham (Amsterdam Noord). Omdat tijdens de ontwikkeling de woningprijzen stegen, streven de architecten naar een maximale kwaliteit wat onder meer tot uiting komt in het overvloedige gebruik van de kleur goud.

Verder is het gebouw vooral groen. Aan de zuidgevel zijn de gouden balkontuinen overgroeid met groene planten en bloemen. Met het hemelwater dat op het dak wordt opgevangen en via gouden regenpijpen naar de balkons vloeit groeit de beplanting onderhoudsvrij tot ver buiten de balustrades. Als rainproof woningbouw was de watercascade van High End voorbeeldproject tijdens de Climate Adaptation Summit namens de gemeente Amsterdam. Het groen is dankzij de watermachine onderhoudsvrij.

Naast het genot van een weelderig groen balkon, verkoeling aan de gevel, en meer biodiversiteit, draagt het groen bij aan de opvang, buffering en verdamping van water bij overvloedige buien en gaat hittestress tegen in warme perioden.

Vrije indeling

De kopers kregen volop de kans om de woningen naar hun eigen hand te zetten. Hiertoe is samen met de architecten voor iedere woning een specifieke indeling ontworpen. Met de bewoners werd één op één geschetst aan de keukens, de badkamers, de inloopkasten en de verdeling van slaapkamers en woonruimtes. Aandacht voor details, als verdiepingshoge deuren en op maat gemaakte inrichting geeft de woningen een luxe en eigen uitstraling.

Praktisch energieneutraal

De woningen zijn dankzij de zonnepanelen op het dak, ledverlichting, de lage temperatuur vloerverwarming en de stadsverwarming praktisch energieneutraal. Dankzij de grote balkons op het zuiden schijnt de zon ’s winters wel en zomers niet binnen. Samen met het groen op de balkons voorkomen de overstekken dat de woningen ’s zomers te veel opwarmen. De balustrades van de balkons zijn deels van glas en deels van stripstaal. Achter het glas zitten de grote balkons van de woningen. Door de stripstalen balustrades groeit het groen tot ver buiten de gevel.

De noordgevel heeft glas van vloer tot vloer. De diepe aluminium lamellen beperken de directe inkijk vanaf de straat. Het patroon is geïnspireerd op het abstracte werk van Jan Schoonhoven. Deze Nederlandse kunstenaar maakte zijn reliëfs met papier maché, die patronen worden in de gevel en  het fietsenhek van High End herhaald in goud.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.