Van brandweerkazerne tot bibliotheek

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Van brandweerkazerne tot bibliotheek

Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-02-2024

Toen er concrete plannen kwamen om de verouderde brandweerkazerne in Londerzeel te verplaatsen naar een nieuwe locatie, kwam het beeldbepalende gebouw vrij voor andere doeleinden. Mastervisie Vrijetijdsite Londerzeel” (2021 BRUT) wordt een culturele ontmoetingsruimte voor jong en oud en fungeert tevens als culturele steppingstone die de bestaande en nieuwe cultuur-en zorgfuncties op en rond deze site met elkaar verbindt.

Het bestaande gebouw is maatwerk voor de het snel uitrukken van de brandweer. De locatie straalt efficiëntie, snelheid en alertheid uit. Maar het kent ook de nodige architectonische kwaliteiten: de zuivere opzet, de markante toren, de detaillering en de in baksteen uitgevoerde plastiek bieden mogelijkheden voor een transformatie naar een uitnodigend publiek gebouw.

Eenvoudige ingrepen

Voor de transformatie stelt Woonwerk architecten een aantal eenvoudige ingrepen voor die de locatie functioneel, publiek en toegankelijk maken. Naast het herinrichten en vergroenen van het voorplein wordt het gebouw voorzien van een uitnodigende entree en grote raampartijen die de relatie tussen binnen en buiten versterken.

Centraal in het nieuwe interieur wordt een markante tribunetrap geplaatst als herkenbaar hart en centrale ontmoetingsplaats. Deze trap verbindt tevens direct de bibliotheek en de publieke voorzieningen op de eerste verdieping.

De inpassing van het programma voor de bibliotheek in het bestaande gebouw gebeurt met maximaal respect voor het bestaande. Er wordt steeds uitgegaan van de rationele structuur van het bestaande gebouw en de wijzigingen in het interieur zijn minimaal. Zo wordt meubilair nauwkeurig ingepast zodat het karkater en beeld van het bestaande behouden blijft. De nieuwe bibliotheek wordt straks een aangename hedendaagse publieke plek voor de inwoners van Londerzeel gecreëerd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.