Van der Valkhotel Amsterdam Zuidas gekozen tot BNA Beste Gebouw 2021

Nieuws

Van der Valkhotel Amsterdam Zuidas gekozen tot BNA Beste Gebouw 2021

Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-09-2021

De winnaar van de 16e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar is het Van der Valkhotel op de Amsterdamse Zuidas, ontworpen door architectenbureau Wiel Arets Architects. De architectuurprijs voor ‘het gebouw met de meeste meerwaarde voor opdrachtgevers en samenleving’ werd op 16 september uitgereikt aan Adriaan van der Valk door juryvoorzitter Alexander Pechtold. Van der Valk moest het opnemen tegen 11 andere genomineerden, verdeeld over 4 categorieën, waaronder Station Assen. Dat project kreeg de Publieksprijs.

Hotel with a view

De vakjury, onder voorzitterschap van oud-politicus Alexander Pechtold kwam verrassend uit de hoek; ze wees een Van der Valkhotel aan als het gebouw ‘met de meeste meerwaarde voor mens en maatschappij’. Bij de naam Van der Valk dacht de jury aan ‘bakstenen gebouwen met een toekan-logo’. ‘Echter, met dit hotel krijgt niet alleen die naam ‘een nieuwe dimensie’, maar ook de hoteltypologie’, aldus het juryrapport. Op een onmogelijke ‘postzegel’ in een uithoek van de Zuidas ontwierp Arets een ‘hotel with a view’, mede dankzij verdiepingshoge vensters en het feit dat het hotel begint vanaf de 5e verdieping. Bekijk hier het juryrapport

Publieksprijs BNA Beste Gebouw

Station Assen

Architect: Powerhouse Company i.s.m. De Zwarte Hond

Opdrachtgever: Gemeente Assen i.s.m. NS, Prorail

Winnaars in de vier categorieën

1. Identiteit & Icoonwaarde:

Studio Thonik, Amsterdam

Architect: Studio Thonik i.s.m. MMX architecten

Opdrachtgever: Studio Thonik

De jury: Samen met de architect heeft de opdrachtgever gestreden om een plek in de stad te bemachtigen, het pand op de beschikbare postzegel grond in te passen, en de belijning van de trespa-gevel precies in elkaar te ‘puzzelen’. Door die strakke, grafische vormgeving werkt het gebouw als een sculptuur voor de stad.

2. Leefbaarheid & Sociale Cohesie:

Theater Zuidplein, Rotterdam

Architect: De Zwarte Hond

Opdrachtgever: Hart van Zuid (Ballast Nedam/Heijmans)

De jury: Blij verrast is de jury door dit ‘heerlijk gedegen’ gebouw, dat logistiek vernuftig in elkaar zit en met zijn multifunctionele zalen en robuuste interieur ‘zo dertig jaar mee kan’. Naast het nieuwe zwembad staat het gebouw goed op zijn plek, de manier waarop het plein aan de publieke foyer tot leven is gewekt, toont de betekenis van het theater voor de buurt. 

3. Particuliere Woonbeleving:

Huis op ‘t Raboes, Eemnes

Architect: De Kort Van Schaik

Opdrachtgever: Schipper Bosch Projecten

De jury: Dit huis staat prachtig in het landschap, het ruimtelijk concept is ‘fantastisch uitgewerkt’, elke hoek verrast. De liefde voor het maken is voelbaar; daarbij hebben opdrachtgever – die het ontwerp met zijn eigen bedrijf bouwde – en architect nauw samengewerkt. Dit huis is een Gesamtkunstwerk dat tot het kleinste detail klopt.

4. Stimulerende Omgevingen:

Startmotor, Rotterdam

Architect: Marge architecten

Opdrachtgever: BPA Ridderkerk

De jury: De jury is enthousiast over het woonconcept, dat de ontwikkelaar ondanks enkele bezuinigingen fier overeind heeft gehouden. Ze ziet een gebouw dat leeft, met enthousiaste bewoners die actief zijn in verschillende commissies, gekoppeld aan de voorzieningen. Het is prettig dat de bewoners naast de gedeelde tuin beschikken over een ruim balkon. Startmotor biedt al met al een fijne woonomgeving voor jongeren, en werkt tegelijk als een ‘motor’ voor de herontwikkeling van de buurt.  

Eervolle Vermelding: Fort van Hoofddorp

De jury geeft Eervolle Vermeldingen aan gebouwen die net niet in aanmerking komen voor een nominatie maar wel een bijzondere meerwaarde of kwaliteit hebben die speciale vermelding en navolging verdient.  

Architectenbureau: Serge Schoemaker Architects

Opdrachtgever: Stichting Fort van Hoofddorp

De jury: Een ontwerp dat uitblinkt in bescheidenheid, waarmee een prachtige plek is gecreëerd, om rond te dwalen, samen te tuinieren, en tot rust te komen. Duidelijk is dat dit project van betekenis is voor de lokale bevolking; goed dat de gemeente Haarlemmermeer dat belang zag, en dapper hoe de initiatiefnemers tien jaar hebben doorgezet om hun droom te verwezenlijken

Foto: Jan Bitter

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.