Van Eesteren Museumwoning

Van Eesteren Museumwoning

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 10-10-2012

Op 12 oktober wordt in het Van Eesterenmuseum in Amsterdam Nieuw West een museumwoning  geopend in de stijl van begin jaren vijftig, toen de wijk in opbouw was, naar de plannen van stedenbouwkundige Van Eesteren. Precies 60 jaar geleden, in 1952 overhandigde Koningin Juliana de eerste bewoners van Slotermeer de sleutels van hun nieuwe woning.

In samenwerking met woningcorporatie De Alliantie en het Amsterdam Museum is een woning geheel ingericht volgens de adviezen van ‘Goed Wonen’, een stichting die zich met de smaakopvoeding van bewoners bezig hield. De Alliantie heeft een woning ter beschikking gesteld, en heeft  deze bouwkundig zoveel mogelijk teruggebracht in de staat van oplevering. Met originele deurkrukken, stopcontacten, tegeltjes, een Bruynzeelkeuken van Piet Zwart en als de sponsoring een beetje meezit Linoleum op de vloer, huisraad van Tornado en Brabantia, en gordijnen van De Ploeg.

De inrichting komt tot stand met giften van particulieren en bedrijven. Na een oproep van het Van Eesterenmuseum hebben mensen met veel enthousiasme jaren vijftig spullen gebracht.

Goed Wonen

De organisatie Goed Wonen bestond uit idealisten die geloofden dat de mens door middel van een verantwoord interieur het beste uit zijn woning en uit zichzelf kon halen. Tussen 1946 en 1968 toonden de medewerkers van Goed Wonen, veelal (binnenhuis-)architecten en meubelontwerpers, in hun tijdschriften, toonzalen en modelwoningen hoe een nieuwe Nederlandse wooncultuur gestalte moest krijgen. Een betaalbare, functionele woninginrichting zou zorgen voor een stijlvol en vrij bestaan. Vanaf vrijdag 9 november 2012 is in het Van Eesterenmuseum de tentoonstelling ‘Smaak is een kwestie van opvoeding’ te zien. Een tentoonstelling over Goed Wonen.

Van Eesterenmuseum, Burgemeester De Vlugtlaan 125, 1063 BJ Amsterdam.
De museumwoning aan de Freek Oxtraat 27 is vanaf 12 oktober te bezoeken op vrijdag- en zaterdagen met een rondleiding om 14:00 uur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.