Van Egeraat ontwerpt uitbreiding Drents museum

Van Egeraat ontwerpt uitbreiding Drents museum

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-11-2007

Erick van Egeraat associated Architects gaat de uitbreiding van het Drents Museum in Assen bouwen. Gedeputeerde Tanja Klip-Martin (VVD) maakte in het Drents Museum bekend dat het college van gedeputeerde staten zich unaniem achter het advies van de selectiecommissie heeft geschaard. Volgens Klip versterkt dit ontwerp de waardevolle omgeving waarin het komt te staan. “Een prachtcadeau voor Assen,” zo betitelde zij het ontwerp.

Keuze uit 5 ontwerpen
De selectiecommissie, onder voorzitterschap van Reyn van de Lugt, heeft afgelopen twee weken vijf ontwerpen beoordeeld. De commissie heeft bij de beoordeling, naast de architectonische kwaliteit van het gebouw, gelet op de kwaliteit van de tentoonstellingszalen en de entree, de aansluiting bij het bestaande museumgebouw, de inpassing van het ontwerp in het beschermde stadsgezicht, materiaalkeuzes, constructietechnische aspecten en de kosten.

Een nieuwe identiteit
Belangrijk kenmerk van Erick van Egeraat’s ontwerp is de konsekwente integratie van museum en stad. In een afgewogen spel van gebouw, landschap en water krijgt het museum met de nieuwe expositievleugel een hernieuwde identiteit. Zowel het landschappelijke karakter als het cultuurhistorische beeld van de Assense binnenstad worden met dit ontwerp in belangrijke mate versterkt.

De verspringende, beplante dakvlakken van de nieuwe expositievleugel verbinden de bestaande tuinen en parken in de stad. Erick van Egeraat creërt zo een voor ieder toegankelijk parklandschap. Dakopeningen laten indirect daglicht toetreden tot de onderliggende expositieruimtes. Deze aaneengeschakelde ruimtes verbinden de nieuwe hoofdingang van het museum, het bestaande museumcomplex en het Assense stadslandschap. Het bestaande koetshuis wordt de nieuwe hoofdentree van het Drents museum. Eén meter boven maaiveld opgetild krijgt het koetshuis een transparante glazen sokkel. Hiermee zal op een elegante wijze de functie van het gebouw als hoofdentree herkenbaar worden, terwijl deze de stedelijke structuur en historische gevel van het gebouw onaangetast laat. De glazen plint laat overdag het daglicht in de kern van het gebouw doordringen.

Definitief ontwerp
Van Egeraat zal nu het ontwerp verder uitwerken tot een definitief ontwerp. De volgende fase is de bestemmingsplanprocedure van het Erfgoedkwartier. De uitbreiding van het museum krijgt hierin een plek. De opening van de nieuwe vleugel wordt verwacht in 2011. De kosten van de nieuwbouw zijn begroot op 18 miljoen euro.

Bron: Provincie Drenthe

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.