Van Godshuis naar co-living

Actualiteiten, Nieuws

Van Godshuis naar co-living

Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-03-2022

39 wooneenheden waar voorheen werd ‘gekerkt’. De voormalige Vredeskerk in Tilburg laat zien dat het kan. Dit imposante gebouw, dat jaren leegstond, is namelijk herbestemd tot een co-living omgeving. Dit betekent dat het imposante middenschip vrij is voor een diversiteit aan mogelijkheden zoals yoga of een concert. Het woonprogramma is gesitueerd in de zijbeuken.

Het ontwerp het gebedshuis is van de hand van architect H. Pontzen en stamt uit 1954. Door de verzorgde, sobere detaillering oogt het gebouw tijdloos wat het geschikt maakt voor herbestemming.

Bedaux de Brouwer architecten heeft zich in het nieuwe ontwerp bewust gericht op het behoud van de karakteristieken van de kerk. Dit betekent dat de kleine wooneenheden in de twee zijbeuken zijn geplaatst waarmee het middenschip leeg blijft maar tevens dienst doet als verlenging van de woning. Een ruimte  om te werken maar ook te ontspannen en het contact tussen bewoners te stimuleren.

Jong-werkenden

Het nieuwe programma bevindt zich achter de bestaande kolomstructuur en heeft de toegang liggen brede galerijen. Door opnieuw te ontwerpen met hoogwaardige, sobere materialen wordt in feite een tijdslaag toegevoegd aan het gebouw. Eén woning heeft een oppervlak van ongeveer tachtige vierkante meter en is toegespitst op ‘jong-werkenden’ in de leeftijdsklasse tussen de 25 en 35 jaar.

Aan het kwalitatieve exterieur van het gebouw is weinig veranderd. Wel zijn er nieuwe openingen gezaagd om daglicht in de woningen te brengen. De kozijnen zijn achter het metselwerk geplaatst en de dagkanten zijn afgewerkt met metalen zetwerk. Zodoende gaat ook hier het ontwerp uit van het behouden van de karakteristiek van het gebouw.

Weetjes

Een bijzonder detail vormen onder meer de in het middenschip geplaatste stoelen. Deze zijn enerzijds gemaakt van gerecycled leer, anderzijds van spijkerbroeken. Geproduceerd door de architect zelf met het oog op duurzaamheid.

Verder zijn er strikte regels om het ‘samen in één kerk wonen’ leefbaar te houden. Zo worden de lampen elke avond na 9 uur gedimd en schakelen om 11 uur volledig uit waarmee het middenschip donker wordt.

Fotografie: René de Wit

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.