Van Gogh atelier van hout en koper

Nieuws

Van Gogh atelier van hout en koper

Door: Petra Starink | 18-06-2012

In Zundert staat een nieuw kunstenaarsatelier. Dit paviljoen wordt periodiek aan een ‘artist-in-residence’ beschikbaar gesteld om in de voetsporen van Van Gogh te treden. Het lichte atelier is strak en stoer vormgegeven en is uitgevoerd in hout en koper. Het ontwerp is uitgevoerd door Oomen architecten. Naast het atelier is de woning van de vader van Vincent van Gogh verbouwd tot expositieruimte  en gastenverblijf.

Architect Ernst Havermans zocht voor het gastatelier materialen uit waarin de tijd afleesbaar zou zijn. Het paviljoen moet verouderen en de materialen moeten mooier worden in de tijd. Daarom is het atelier uitgevoerd in blank larikshout en blank koper. Het ontwerp bestaat uit twee dikke platen koper, waartussen verticale latten blank lariks geklemd zitten. Het hout is afgeleid van de houten kratten waarin kunst wordt vervoerd, een referentie aan tijdelijk verblijf. Binnen kunnen houten panelen worden verschoven om bijvoorbeeld verf en kwasten uit het zicht laten. De koperen werktafel toont indrukwekkende sporen van kunstenaarswerkzaamheden.

Het spuiten van koper op een beplating of andere ondergrond geeft een strak resultaat. Met het oog op mooie lijnen en strakke details is deze techniek toegepast voor de meeste koperen delen in het atelier: dakrand, vloerplaten, het schuifdak en ook op stalen kozijnen. De gespoten emulsie bestaat voor 93 procent uit metaaldeeltjes en voor 7 procent uit polyester. Het metaal wordt koud gespoten en oxideert, zeker als de dunne toplaag van polyester wordt verwijderd zoals in het atelier is gedaan.

Schuifdak en vouwpui

In het ontwerp is het schuifdak essentieel voor optimaal gebruik van daglicht in het atelier. Het schuifdak heeft een overspanning van 4,2 x 4,3 meter en verschijnt als een 86 mm dikke massieve koperen plaat. Aan de verandazijde loopt de kopergelaagde vloerplaat door naar buiten en is de glazen pui open te vouwen.

Het nieuwe gastatelier ligt op de plek van de afgebroken schuur naast een gerenoveerde woning. Deze kosterwoning, gelegen naast een kerkje is opgeknapt en in gebruik genomen door Theo van Gogh. De Stichting Van Gogh & Zundert heeft samen met Oomen Architecten een plan opgesteld om het huis te restaureren en er een betekenisvolle invulling aan te geven in relatie tot Vincent van Gogh. De woning is nu een galerie voor hedendaagse kunst, met op zolder een gastenverblijf voor kunstenaars die worden uitgenodigd in het nieuwe atelier te komen werken, waarna ze in de galerie een expositie kunnen houden.

Projectgegevens:

Architect: Oomen architecten
Projectarchitect: Ernst Havermans
Opdrachtgever: Gemeente Zundert
Start bouw: oktober 2010
Oplevering: december 2011
Aannemer: Maas Jacobs Bouwbedrijf B.V. Zundert
Koperwerk: PSB BV, Aadorp, Technopanel 2000, Vriezenveen
Bruto vloeroppervlakte: atelier 60 m2, kosterswoning/galerie en gastenverblijf 100 m2

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.