Van Heeswijk wint renovatieprijs met Hermitage

Nieuws

Van Heeswijk wint renovatieprijs met Hermitage

Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-12-2009

Hans van Heeswijk is met het project Hermitage Amsterdam de winnaar van de Geurt Brinkgreve Bokaal 2009. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste initiatief op het gebied van herontwikkeling of renovatie in Amsterdam.

De jury, onder voorzitterschap van Tjeerd Herrema, zegt over Hermitage Amsterdam: “Het is een uitzonderlijk project en het betreft een forse transformatie. In die transformatie heeft de oude functie een passende plek gekregen. Het bestaande gebouw is met respect behandeld en in haar waarde gelaten.”

Risico
“Vanwege het initiatief en het risico dat de opdrachtgever met dit project heeft genomen; de bescheidenheid en het respect waarmee de architect het gebouw heeft behandeld en gebruik heeft gemaakt van de bestaande kwaliteiten van het oorspronkelijke gebouw; de slimme technische ingrepen en de duurzame toevoegingen; de zorgvuldige wijze waarop de aannemer het gebouw tot in detail heeft gerenoveerd; en dat alles in een vruchtbare samenwerking met alle partijen wat heeft geleid tot een gebouw dat in letterlijke zin aan de buurt en zelfs aan de gehele stad is teruggegeven, heeft de jury besloten de Geurt Brinkgreve Bokaal toe te kennen aan De Hermitage Amsterdam.”

Modern in oud
Architect Hans van Heeswijk: “Dit was een enorme eer om te doen, een publieksgebouw creëren met een hoog afwerkingniveau. De vraag was hoe je een gebouw dat 324 jaar als verzorgingstehuis fungeerde en waarin veel was vertimmerd, weer licht en helder maakt. De classicistische structuur van het gebouw was daarbij leidend.”

Stichting Hermitage a/d Amstel, projectmanager Pieter van Empelen: “Het is binnen twee jaar gelukt om zonder noemenswaardige problemen een modern museum binnen een oude gevel te laten ontstaan, met een ingang aan de Amstel naar de stad toe. Alles klopt, ook de nieuwe binnentuin en de entree.”

Met de Hermitage Amsterdam is een nieuwe standaard in museumbouw gerealiseerd. Het ontwerp- en bouwteam zijn in staat gebleken een museum van on-Nederlandse, hoogwaardige kwaliteit te realiseren, en dan ook nog binnen planning en budget.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.