Van Mourik Vermeulen ontwerpt hoofdkantoor Martinair

Van Mourik Vermeulen ontwerpt hoofdkantoor Martinair

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-10-2007

Van Mourik Vermeulen architecten zal het nieuwe hoofdkantoor van Martinair te Schiphol ontwerpen.
Het bureau was een van de zes deelnemers aan een door Schiphol Real Estate uitgeschreven prijsvraag. Van deze zes bureaus zijn er uiteindelijk twee uitgenodigd om een ontwerp te maken, waarvan Van Mourik Vermeulen architecten als winnaar is geselecteerd.

Het ontwerp gaat uit van een asymmetrisch volume met uitsparingen. Ter plaatse van de uitsparingen blijft alleen een glazen huid over, ter bevestiging van het basisvolume. In de ruimtes die hier ontstaan is plek voor bijzondere functies, waaronder een palmentuin voor het bedrijfsrestaurant op dakniveau. De uitsparingen zijn uitgevoerd in de bedrijfskleur van Martinair -rood- dat terugkomt in het uiterlijk van de vliegtuigen, de uniformen van de stewardessen en de reclamecampagnes van het bedrijf.
Behalve naar maximale zeggingskracht voor de identiteit van Martinair is er ook gezocht naar een maximaal gebruik van de locatie, waarbij zoveel mogelijk contact wordt gelegd met de verkeersstromen in de omgeving.

Het gebouw is zichtbaar vanaf de A9 en grenst direct aan de start- en ladingsbanen van Schiphol; ook ligt het in de aanvliegroute van de luchthaven, reden waarom ook het dak actief is meegenomen in het ontwerp. Zo is zelfs vanuit het vliegtuig het hoofdkantoor van Martinair herkenbaar. Op de begane grond en eerste verdieping vormt de snede met het entreegebied de monumentale toegang. Op de vijfde en zesde verdieping is de snede met de foyer voor de onderwijs- en vergaderruimten hier direct boven gesitueerd. De snede met het restaurant en het Operations Control Center op de negende, tiende en elfde verdieping is frontaal op Schiphol gericht, maar de kop van deze snede speelt een spel met de genoemde twee andere aan de entreegevel. Het gezicht, de identiteit van het hoofdkantoor, wordt met name aan deze entreegevel gemaakt. Bij het passeren van het gebouw over de omliggende wegen ziet men echter steeds een aanzet van dit gezicht door de twee hellende gevels en de koppen van de sneden die om de hoek te zien zijn.

Bron: Van Mourik vermeulen architecten

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.