Van school naar voorzieningencluster

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Van school naar voorzieningencluster

Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-04-2023

Al meer dan honderd jaar huisvest het ‘Heilig Hart’ aan de Beeklaan in Den Haag (A) een school voor de buurt. Het oorspronkelijke gebouw is ontworpen door Eduard Cuypers als lagere school van de zusters van de Sociëteit van het Sacré-Coeur, in samenhang met de imposante St. Agneskerk (B), de pastorie en een klooster. In die tijd een belangrijk onderdeel van de katholieke voorzieningen in de Haagse volkswijk. DP6 ontwierp een herbestemming voor deze historische plaats.

Nog steeds is het ensemble van kerk, pastorie en schoolgebouw herkenbaar en karakteristiek voor de buurt. Aan de straat, en zeker bij binnenkomst, maakt het gebouw uit 1905 indruk in haar soliditeit, soberheid, hoogte en heldere, symmetrische plattegrond. De dubbele entree ontsluit de centraal gelegen hal, het dubbele trappenhuis en de haaks erop staande vleugels. Het trappenhuis is betoverend mooi: hoge boogconstructies klimmen de trappen op naar de bovenverdiepingen in een ruimtelijk spel. Een gebouw dat tot de verbeelding spreekt, een gebouw met geschiedenis en karakter.

Nieuw programma

In de nieuwe bestemming zal op deze locatie – het Voorzieningencluster – het kindcentrum Toermalijn met basisschool, peuterspeelzaal, kinderopvang en gymzaal worden ondergebracht. Daarnaast ook een Centrum voor Jeugd & Gezin.

Het meest karakteristieke historische deel van het bestaande Heilig Hart wordt met een nieuw gebouwdeel verweven tot een compact gebouw. Hierdoor ontstaat een nieuw, ruimtelijk hart waar ruimte is voor ontmoeting, verbinding en samenwerking. In dit nieuwe hart ontmoeten oud en nieuw elkaar, komt rijkelijk daglicht van boven en zijn de verbindingen tussen de verschillende partners te leggen.

Symmetrie

De oorspronkelijke symmetrische opzet van twee entreedeuren en twee hallen bood in het ontwerp van DP6 de perfecte logische verdeling van de functies van de twee samenwerkingspartners (gemeente Den Haag en Lucas Onderwijs). Achter de linker entreedeur komt straks het Centrum voor Jeugd en Gezin, achter de rechterdeur het kindcentrum de Toermalijn, de peuters van JongLeren, en de kinderopvang en de buitenschoolse opvang van 2Samen.

De gebouwdelen voor de Toermalijn zijn ingedeeld in leerpleinen (domeinen), waarin leerlingen van verschillende leeftijden in een stamgroep zitten en aanwijzingen krijgen van een leerkracht, aangepast aan waar de leerling aan toe is.

De oplevering wordt verwacht in 2024

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.