Van stoelen bezeten

Nieuws

Van stoelen bezeten

Door: Petra Starink | 07-01-2015

Kunstkenner en -handelaar Frans Leidelmeijer heeft voor het Gorcums Museum een expositie samengesteld met meer dan 90 iconische zitmeubels uit de afgelopen honderd jaar. De tentoonstelling ‘Van stoelen bezeten’ is tot en met 29 maart 2015 te zien. Leidelmeijer, bekend van het programma Tussen Kunst & Kitsch,  heeft voor deze tentoonstelling een persoonlijke keuze gemaakt en  laat zien hoe de stoel, waarin ambacht, architectuur en design bij elkaar komen, zich ontwikkelde van zitmeubel tot een designobject. Hij wist bruiklenen te verwerven van galeries en musea in onder meer Parijs, Wenen en Stockholm.

Joris Laarman en Dirk van der Kooij

Het Gorcums Museum neemt u mee op een ontdekkingsreis langs elegante, stijlvolle en bizarre stoelontwerpen. Bijvoorbeeld de knaloranje Ball Chair van Eero Aarino uit 1963, waarin je heerlijk kunt wegdromen. Spectaculair zijn de stoelen van Ron Arad, die met zijn ‘Oh-Void’ een hypermoderne versie van de aloude schommelstoel ontwierp in acryl. Van de Japanse ontwerper Shiro Kuramata is de  ‘Miss Blanche’ uit 1989 te zien een sprankelende combinatie van rode roosjes, gevangen in helder acrylaat.

Uit 2006 staat de ‘bone chair’ van Joris Laarman. Met behulp van software uit de auto-industrie ontwikkelde hij een stoel die zijn vorm ontleent aan het groeipatroon van botten.  Andere bekende namen zijn: Rietveld, Alvar Aalto, Ludwig Mies van der Rohe, Jean Prouvé, en Frank Lloyd Wright. De oudste stoel op de tentoonstelling is van Gustaf Fjaestad en dateert van 1894; het jongste ontwerp is de stoel Endless van Dirk van der Kooij uit 2012. De stoel is gemaakt met behulp van een 3D robot.

Activiteiten rondom de tentoonstelling

In het museum vinden diverse activiteiten plaats rondom de tentoonstelling Van stoelen bezeten.

Op 7,14,21,28 januari is er een Cursus Dutch Design van 14.00-16.00 uur met gastles door Frans Leidelmeijer. Prijs € 75,-

Aanmelden via: www.klu.nl of contact via 020-2301183

Op 11 januari geeft Frans Leidelmeijer om 13.00 uur een voordracht met rondleiding. Kosten: € 5,- p.p. Aanmelden: j.versluis@gorinchem.nl

Foto’s: Gorcums Museum, ArchitectuurNL

Bekijk hier de video

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.