Veilig wonen in voormalig kantoorgebouw

Veilig wonen in voormalig kantoorgebouw

Nieuws
Door: Petra Starink | 02-03-2021

KAW Architecten heeft samen met Dura Vermeer in 10 maanden tijd een voormalig kantoorgebouw in Capelle aan den IJssel getransformeerd tot een duurzaam opvanghuis voor vrouwelijke slachtoffers van geweld. Stichting Fier realiseert hiermee haar tweede Veilige Veste waar vrouwen op een veilige manier kunnen wonen.

Veilig wonen

Op de begane grond achter de houten gevel bevinden zich de entree en alle publieke functies. Daarboven bevinden zich de kantoren. Helemaal boven wordt gewoond. De benedenverdieping heeft een open uitstraling met veel glas. Hogerop is de gevel meer gesloten met het zicht op interne activiteiten zoals bijvoorbeeld therapie. Het gebouw is tot in de kleinste details toegesneden op de behoefte van de gebruikers. Met een plezierige lichte sfeer en een tuin vol groen. Veilig afgesloten zodat de bewoners met een gerust hart naar buiten kunnen.

Transformatie naar woonruimte

Het betreffende kantoorgebouw stond leeg en was niet meer geschikt voor zijn functie. Transformatie naar een woonfunctie was op deze plek bovendien onmogelijk vanwege de bestemming. Bij de bouw/renovatie van de Veilige Veste is zo weinig mogelijk materiaal weggehaald. Daarnaast zijn alleen essentiële delen toegevoegd.

Isolatie

Door het gebouw rondom te isoleren, heeft het aanzienlijk minder energie nodig. Op het dak liggen zonnepanelen en het pand is aangesloten op het warmtenet. Op het gebouw is een extra verdieping geplaatst, die optisch wegvalt door de nieuwe gevel die ervoor is geplaatst. Daardoor hoefde geen extra pand te worden bijgebouwd. Dat scheelt niet alleen energie, maar ligt ook in lijn met KAW’s Ruimte Zat in de Stad-onderzoek.

Duurzame transformatie

Mocht de belofte van een duurzame warmtebron voor het warmtenet in de toekomst niet worden ingelost, dan is het pand voorbereid om (zelfstandig) over te stappen op een warmtepomp. Een stukje duurzame flexibiliteit. Als kantoorgebouw kent de Veilige Veste een dragende structuur en lichte inbouwwanden. Fier kan bij mogelijke veranderingen in de organisatie tegen relatief lage kosten en weinig energieverbruik de indeling wijzigen.

Hedy d’Ancona-prijs in 2014

In 2012 realiseerden Stichting Fier en KAW in Leeuwarden de eerste Veilige Veste binnen de filosofie van Fier, te weten: de slachtoffers niet verstoppen in vrouwenhuizen, maar juist maximaal zichtbaar maken met mooie panden. Dat ontwerp won in 2014 de Hedy-d’Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur.

Lees ook:

Fotografie: Scagliola Brakkee.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.