Herbestemming Damrak 66

Nieuws

Herbestemming Damrak 66

Door: Petra Starink | 15-01-2014

Het voormalige kantoor van American Express in Amsterdam is door Rijnboutt Architecten omgebouwd tot tentoonstellingsruimte ‘Damrak 66’. Het pand werd aan de binnenkant gestript en ontdaan van bestaande installaties.

Rijnboutt Architecten ontwierp het casco en begeleidde de verbouwingswerkzaamheden die gedaan werden door bouwbedrijf Kneppers. In het gebouw zijn vides gemaakt en twee liften aangebracht. Arthur de Froe van Unit D Design in Projects ontwierp het interieur.

Damrak 66 kreeg voor en achter nieuwe vliesgevels. De oude, blank-aluminium vliesgevels waren erg karakteristiek en zijn daarom gereconstrueerd met nieuwe vliesgevelprofielen met geprofileerde sierregels. Ook de kenmerkende zwarte uitzetramen, aluminium shutters en zwarte entreedeuren zijn teruggekeerd. De bovenste verdiepingen werden uitgebreid en kregen een nieuwe zinken gevelbekleding. In mei 2013 werd er gestart met de werkzaamheden en het gebouw is onlangs opgeleverd.

Architect Hendrik Grolle

Het gebouw van American Express werd in 1961 ontworpen en gebouwd door architect Johan Hendrik Grolle (1902-1968). Het gebouw kreeg bewust een moderne uitstraling door een aluminium vliesgevel. In die tijd was dat het nieuwste van het nieuwste. Het gebouw komt voor in de catalogus met gebouwen uit de periode van wederopbouw (1940-1970) en heeft een Orde 2 waardering gekregen vanwege haar zeldzaamheid en hoge architectonische kwaliteit.

Vanaf 16 januari is de tentoonstelling Body Worlds van de Duitse anatoom dr Gunther von Hagens te zien.

Fotografie: Kees Hummel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.