Verbouwing Centraal Museum Utrecht

Nieuws

Verbouwing Centraal Museum Utrecht

Door: Jacqueline Knudsen | 06-01-2014

Eind 2013 is de verbouwing van het Centraal Museum in Utrecht van start gegaan. Het ontwerp van van Soda+ beoogt verbetering van de bezoekersvoorzieningen zoals horeca, entree, winkel en auditorium en vergroting van de tentoonstellingsruimte. Daarnaast optimaliseert het plan de verhuurruimte én geeft het museum een meer open en toegankelijke uitstraling. De nieuwe ruimte voor verhuur wordt in het voorjaar van 2014 opgeleverd. Daarna zal het nieuwe entreegebied, bij de kapel aan de Agnietenstraat gerealiseerd worden. In de laatste fase wordt het dick bruna huis aangepakt. Gedurende de verbouwingen blijft het museum geopend voor publiek.

Samenwerking met Nicolaïkerk

Een nieuwe multifunctionele verhuurbare ruimte komt in een gebouwdeel dat voorheen niet toegankelijk was voor het publiek, grenzend aan de binnentuin met terras en waaraan ook de Nicolaïkerk ligt. De kerk en het museum delen de binnentuin, werken samen aan de verbouwing en stellen hun ruimte aan elkaar beschikbaar.

Nieuwe entree en routing

De nieuwe entree van het museum bevindt zich direct aan de straatzijde aan de Agnietenstraat. Hierdoor wordt de ingang veel beter zichtbaar en ligt deze direct tegenover het dick bruna huis. In de kapel direct naast de entree komt een museumwinkel, servicebalie en kaartverkoop.
Het Centraal Museum is gehuisvest in een complex gebouw, dat bestaat uit verschillende bouwdelen uit verschillende eeuwen. Door enkele bouwkundige ingrepen, zoals de verplaatsing van de entree en de vervanging van de ondergrondse gangen, wordt de indeling van het museum inzichtelijker en logischer en vindt het publiek makkelijker zijn weg. Doodlopende einden verdwijnen door een duidelijke en simpele circulaire routing. Daarnaast zorgt de nieuwe route voor 300 m2 extra tentoonstellingsruimte.
Het huidige glazen entreegebouw wordt het nieuwe museumcafé dat ook toegankelijk is zonder entreebewijs en na sluitingstijd. Het café ligt aan de grote binnentuin, die als terras en openbare stadstuin wordt ingericht.
Soda+ interieurarchitectuur ontwerpt en begeleidt de herinrichting van het Centraal Museum.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie