Verbouwing Centrale OBA van start

Nieuws

Verbouwing Centrale OBA van start

Door: Jacqueline Knudsen | 05-07-2017

De Centrale OBA op het Oosterdokseiland wordt 10 jaar na de opening (7-7-2007) aangepast aan het veranderende gebruik van het gebouw. Er is behoefte aan meer studieruimte, voor zowel groepen als individuele leerders. Er komt een tweede presentatiezaal en de horecafaciliteiten worden uitgebreid.

Kennis- en cultuurwarenhuis

De OBA aan het Oosterdokseiland is in 2007 geopend in een gebouw van architect Jo Coenen. Zijn bureau Jo Coenen Architects & Urbanists is opnieuw betrokken bij de verbouwing. Uitgangspunt is een aantrekkelijke locatie waar bezoekers graag komen om te lezen, te leren en elkaar te ontmoeten. OBA-directeur Martin Berendse: “Aanpassingen aan studie- en theaterzalen, klantenbalies, horeca en bewegwijzering maken dat we kunnen uitbreiden met programmering, openingstijden en samenwerkingspartners, zoals de Volksuniversiteit. Zo blijven we vernieuwend en inspirerend voor bestaande en nieuwe bezoekers.”

Studeerkamer

Berendse noemt de OBA het huis van het nieuwe leren. “De OBA is steeds meer een studeerkamer aan het worden, waar huiswerkbegeleiding wordt gegeven of waar je via StudyShare rustig en geconcentreerd kan werken. De OBA speelt ook in op de 21e–eeuwse vaardigheden. In onze Maakplaatsen 021 kunnen jongeren op creatieve wijze leren over technologie, duurzaamheid, gezondheid en onze leefomgeving. Daarmee verandert het karakter en het aanbod fundamenteel.”

Hella Haasseplein

Voorafgaand aan de eerste bouwdag wordt op vrijdag 7 juli 2017 het Hella Haasseplein aan de Oosterdokskade in gebruik genomen. Haasse hield bij de opening op 7-7-2007 een lofrede op de nieuwe Centrale OBA. 
In aanwezigheid van de familie van Hella Haasse wordt op vrijdag een citaat onthuld dat ontwerper Bruno Ninaber van Eyben in de bovenste traptrede heeft aangebracht. Het citaat luidt: ‘Er verandert niets, er kán niets veranderen, wanneer wij niet zelf veranderen’ en komt uit het autobiografische boek Zelfportret als legkaart, dat Hella S. Haasse in 1954 publiceerde. In de bovenste traptrede bij de entree is het citaat heel subtiel met stalen letters aangebracht.
Op oba.nl/bouw zal tijdens de verbouwing regelmatig een update verschijnen over de vorderingen. Naar verwachting duurt de verbouwing tot eind 2017.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.