Vernieuwd Middelheimmuseum weer open

Nieuws

Vernieuwd Middelheimmuseum weer open

Door: Jacqueline Knudsen | 15-05-2012

Op zaterdag 26 en zondag 27 mei opent het vernieuwde Middelheimmuseum in Antwerpen voor het eerst weer haar deuren voor het publiek. Robbrecht en Daem architecten zijn verantwoordelijk voor het halfopen paviljoen, ‘Het Huis’. In het paviljoen worden tijdelijke presentaties ondergebracht. Door het open karakter vormt het één geheel met de beeldentuin er omheen. Het paviljoen wordt ingehuldigd met een tentoonstelling van Thomas Schütte.

Zowel gastcurator Paul Robbrecht als het Middelheimmuseum hebben een lange geschiedenis met de Duitse kunstenaar. Schütte’s architecturale modellen uit de jaren ’80, zoals Bunker für Künstler, zetten Robbrecht ertoe aan architect te worden. Zijn werk werd meermaals in het museum tentoongesteld en sommige creaties  – waaronder Tauzend Zungen (1993) – maken ondertussen deel uit van de vaste collectie. Maar nooit eerder was er de gelegenheid om de kunstenaar een platform voor een solotentoonstelling te bieden. De opstelling is te zien tot 13 januari 2013. In 2013 volgt een expositie met werk van kunstenaar Antony Gormley.

Het team van Robbrecht en Daem architecten ontwierp voor het nieuwe terrein van de tijdelijke tentoonstellingen een halfopen paviljoen, Het Huis. Het Huis, een vlechtwerk van gebogen staalplaten in een grijsgroene kleur, is naadloos ingeplant in de groene omgeving van het park. Tegelijkertijd biedt de structuur – volgens Paul Robbrecht is bescherming dé essentie van architectuur – onderdak aan fragiel werk uit tijdelijke presentaties zonder het van de omgeving te isoleren.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.