Vernieuwde Singer Laren

Nieuws

Vernieuwde Singer Laren

Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-09-2017

De foyer van het nieuwe Singer Laren heeft een plafond van onafgewerkte dubbel T-betonplaten. De architecten van krft hebben het ontwerp zo gemaakt dat het lijkt alsof het hele dak van de foyer op slechts twee betonnen kolommen steunt.

Ontwerp

De nieuwe foyer verbindt het nieuwe theater van Singer Laren met de bestaande villa en het daaraan vastgebouwde museum. De foyer is de nieuwe gezamenlijke entree van theater en museum. De horeca in de foyer en de achterliggende beeldentuin zijn echter openbaar toegankelijk. De bedoeling van de ontwerpers was om de foyer als openbaar gebied vorm te geven en zo veel mogelijk met buiten te verbinden, zonder dat het een ‘stads’ glazen doos zou worden in het dorp Laren.

Gebogen randligger

De dubbel T platen van het dak van de foyer dragen een daktuin, die ontworpen is door Piet Oudolf, die ook de beeldentuin opnieuw gaat inrichten. De TT-platen zijn speciaal ontworpen voor dit project en worden gedragen door in het werk gestorte betonnen liggers. Zowel de tussenliggers als de randliggers liggen in het zelfde vlak als de TT-platen. Vooral de randligger was daarbij een waar kunstwerk voor bouwer IBB Kondor omdat die de gebogen lijn van de gevels volgt. Daarbij is de gevelconstructie ook nog eens uitgevoerd met dragende kolommen. “De precisie van de gevelbouw ging daarbij gelijk op met de ruwbouw van het betonwerk”, zegt architect Thomas Dieben van krft, dat bij het ontwerp samenwerkte met Oomen Ontwerpt. De constructie met de TT-platen is zelfs doorgezet in de trappen.  Om de naden tussen de TT-platen weg te werken en om de akoestiek te verbeteren, is op de plaataansluitingen een viltlaag tussen de ribben geplaatst.

Glazen strook

Om de foyer een openbaar karakter te geven is aan de ene zijde de foyer met een glazen strook los gehouden van de monumentale villa. Aan de andere zijde is de wand van het aangrenzende theater uitgevoerd als een gevel. De gevelbeplating bestaat hier uit strekmetaal met daarachter een geluidsabsorberende isolatie.

Gevel

Om te voorkomen dat de foyer te veel een glazen doos zou worden, is voor het glas langs een voile van zwart geoliede houten delen geplaatst. In de gevel volgt die de lijn van de trap naar de eerste verdieping. De houten delen zorgen voor minder inkijk, terwijl het licht er wel doorheen valt. Het hout sluit aan bij de schuren die typerend zijn voor de omgeving van Laren.

Toneeltoren met daglicht

Voor het theater zelf heeft krft gekozen voor een compacte, halfronde zaal die met heel veel hout is uitgevoerd. De zaal heeft 400 zitplaatsen, waarvan 150 op de tribune. De toneeltoren is samen met theatertechnici zo ontwikkeld dat het volume zo beperkt mogelijk kon blijven. Heel opvallend is een groot raam in de toneeltoren. “Theatertechnici gaven aan dat ze zich vaak een mol voelen omdat ze altijd in het donker werken. Ook als ze overdag alles aan het voorbereiden zijn. Daarom hebben we een groot raam gemaakt in de toren. Uiteraard met een hoge kwaliteit geluidswering en voorzien van een heel goede verduistering.” De toren is uitgevoerd in metselwerk. Krft heeft gekozen voor een zogenaamde taludsteen, waarvan het voorvlak achterover helt. Dat geeft extra textuur aan het metselwerk, wat opnieuw aansluit bij het gevarieerde metselwerk in de omgeving van Laren.

 

Fotografie: Christian van der Kooy, Henk Wind

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.