Vernieuwende architectuur door milieuambitie

Vernieuwende architectuur door milieuambitie

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-06-2008

Een hoge ambitie in milieubesparing gecombineerd met aansprekende architectuur is mogelijk, blijkt uit een studieopdracht van de Rijksbouwmeester. Vijf architectenbureaus tonen hoe gebouwen er in de toekomst uit kunnen zien als hogere eisen aan de milieu-index gesteld worden. Het resultaat was verrassend: zeer uiteenlopende ontwerpen en vernieuwende architectuur.

Plus methode
Rijksbouwmeester Mels Crouwel heeft vijf architectenbureaus gevraagd een ontwerp te maken voor een duurzaam kantoorgebouw. Opdracht was een kantoorgebouw aan de Zuid-As te Amsterdam te ontwerpen met een milieu-index voor gebouwen van 350, volgens de zogenaamde Green Calc+ rekenmethode. De deelnemende architectenbureaus waren: Onix Groningen, Erick van Egeraat Associates Architects Rotterdam, VMX Architects Amsterdam, 51N4E Brussel en Architectenbureau Paul de Ruiter BV Amsterdam.

Functiemenging
Deze studieopdracht ondersteunt de Rijksgebouwendienst bij zijn streven naar een verduurzaming van de rijksgebouwen. De vijf architectenbureaus laten zien dat het niet alleen gaat om het toepassen van gangbare technieken, zoals koude- en warmteopslag in de grond en windturbines. Voor een echt toekomstbestendig gebouwontwerp moet er ook op een andere manier naar het gebruik van de ruimte worden gekeken, zoals functiemenging.

Op de foto het ontwerp van VMX Architects Amsterdam

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.