Vernieuwing museum en theatergebouwen

Vernieuwing museum en theatergebouwen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-01-2011

Op dinsdag 18 januari organiseren LAgroup, Arcam en De Zwijger een debat over de vernieuwing van museum- en theatergebouwen, naar aanleiding van het boek ‘Beyond the black box and the white cube‘. In Nederland worden honderden musea en theaters (ver)bouwd maar de gebouwen lijken nog altijd introvert en monofunctioneel. Vernieuwing is urgenter dan ooit nu de legitimatie voor cultuursubsidies afneemt. Cultuurgebouwen moeten aantrekkelijker, laagdrempeliger en veelzijdiger worden willen ze de aansluiting met het publiek niet verliezen.

Veelzijdiger en laagdrempeliger
Haalbaar? “Ja,” betoogt Johan Idema (LAgroup) in zijn boek ‘Beyond the black box and the white cube’. “Kijk naar het buitenland: er zijn vele voorbeelden van musea en theaters waar je de hele dag kan blijven, die de publieke ruimte in een stad verlevendigen, hun depots openstellen en hun gevels benutten voor kunstprojecten.” In het debat reageren Sandra den Hamer (directeur EYE, Filminstituut Nederland) en Patrick van Mil (zakelijk directeur Stedelijk Museum) op de stellingen van Idema. Beide directeuren openen binnenkort hun nieuwe musea in Amsterdam. Moderator Ruben Maes toetst met hen de theorie aan de praktijk van hun nieuwe onderkomen. Mels Crouwel (architect van het nieuwe Stedelijk Museum) laat vanuit de architectuur zijn licht schijnen op de adviezen. Slotwoord: Maarten Kloos (ARCAM).

Deze speciale editie van Talk of the Town over de vernieuwing van museum- en theatergebouwen vindt plaats van 18:00 tot 20:00 uur iin de grote zaal van Pakhuis de Zwijger. De entree is gratis.
Aanmelden kan via wwww.dezwijger.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.