Verrassende kunstwerken op Laan van Spartaan

Verrassende kunstwerken op Laan van Spartaan

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-02-2011

In maart 2011 nemen de eerste bewoners hun intrek in De Tribune. Het 250 meter lange en 44 meter hoge gebouw langs de A10 biedt ruimte aan topsporters, studenten, ouderen met een zorgbehoefte en een enorme klimwand.

Geluidswand voor Laan van Spartaan
Architectenbureau Claus en Kaan tekende voor het ontwerp. Door zijn hoogte fungeert het gebouw als geluidswand voor Laan van Spartaan. Qua gevelafwerking en de typerende vormgeving van balkons vertoont het gebouw overeenkomsten met de Eekenhof in Enschede van Claus en Kaan. Maar de Tribune mist de elegantie van het project in Roombeek, door de rechthoekige opzet en de enorme schaal.

Bijzondere pergola’s
Eind januari zijn in opdracht van stadsdeel West drie bijzondere pergola’s geplaatst. De pergola’s staan als drie sculpturale lichamen op het plein voor De Tribune. Ze zijn 6,5 meter hoog en gemaakt van staal met een gepolijste halve ellips van natuursteen. De ontwerper is Bureau Arjan Karssen BNO, Ruimtelijk en Industrieel Ontwerp. In nauwe samenwerking met constructeur Mark Feijen. Arjan Karssen vertelt dat het stadsdeel een duidelijke wens had. ‘Het plein had een gebaar nodig. Een sculptuur dat leven geeft aan het plein en niet onder doet voor de enorme omvang van De Tribune. Uiteindelijk zijn het drie losse lichamen geworden die identiteit geven aan de plek.’

Hippe stadswijk
De nieuwe wijk Laan van Spartaan telt straks elfhonderd woningen in allerlei typen en prijsklassen, zowel huur als koop. Naast woningen komen er verschillende voorzieningen waar niet alleen de nieuwe bewoners van kunnen profiteren, maar ook de directe omgeving, zoals een vestiging van het ROC van Amsterdam, de nieuwe hoofdvestiging van Circus Elleboog, zorgvoorzieningen van Cordaan, diverse horecagelegenheden en de nieuwe sportaccommodatie van het stadsdeel. Diverse architectenbureaus werken aan Laan van Spartaan. Naast Claus en Kaan zijn dat KOW architecten, Atelier Pro, Dick van Gameren architecten, DP6, MVRDV en Diederendirrix.

Fotograaf: Caren Huygelen

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.