Verwoest Huis Leiden

Nieuws

Verwoest Huis Leiden

Door: Jacqueline Knudsen | 06-01-2015

Beeldend kunstenaar Marjan Teeuwen zal aan de achterzijde van Museum De Lakenhal de sloopwerkzaamheden voor de realisatie van de nieuwbouw inluiden. Om de vier panden die voor de nieuwbouw zullen worden gesloopt een laatste eerbetoon te brengen, is beeldend kunstenaar Marjan Teeuwen gevraagd om in twee panden een grootse architectonische ingreep te verrichten. Teeuwen bouwt en beeldhouwt van binnenuit in de panden – met de daar aanwezige materialen – aan een nieuwe architectonische beleving.

‘Verwoest Huis Leiden’ is het zesde project binnen een reeks grootschalige architectonische transformaties van Marjan Teeuwen (1953). De vier panden aan de Lammermarkt in Leiden worden gestript en tussenmuren worden gesloopt zodat één monumentale ruimte ontstaat. Vervolgens laat Teeuwen op basis van een zorgvuldig uitgewerkt plan vloeren scheef zetten, verzakken of loodrecht naar beneden vallen, om zo weer wand te worden. Al het sloopmateriaal wordt verzaagd en hergebruikt om een nieuw sculptuur op te bouwen. Chaos en verwoesting krijgen hier een abstract en poëtisch karakter. ‘Verwoest Huis Leiden’ is een ode aan het bouwen.

De Lammermarkt in ontwikkeling

Begin 20e eeuw deden de panden aan de Lammermarkt dienst als arbeiderswoningen en melkwinkel. In de jaren ‘70 werd kwam in de melkwinkel een seksshop annex woonhuis en duiventil. De komende jaren wordt de Lammermarkt ingrijpend opgeknapt. Het wordt een groene ontmoetingsplek en entree naar het Leidse Cultuurkwartier. Onder het plein komt een cilindrische parkeergarage voor 525 auto’s, een ontwerp van JHK architecten, met een totale diepte van 22 meter de diepste parkeergarage van Nederland. Aan het plein komen de nieuwe tentoonstellingszalen van Museum De Lakenhal. De ingang van het museum blijft in de monumentale Laecken-Halle aan de Oude Singel.

Locatie: Lammermarkt Leiden

Data: 7 juni t/m 6 september

Openingstijden vrijdag, zaterdag en zondag tussen 12 en 17 uur

Toegang is gratis

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.