Vier ontwerpvisies voor Kunstencluster ArtA

Nieuws

Vier ontwerpvisies voor Kunstencluster ArtA

Door: Petra Starink | 17-02-2014

De vier geselecteerde architectenbureaus voor het te bouwen Kunstencluster ArtA hebben hun ontwerpvisies op vrijdag 14 februari 2014 aan het publiek gepresenteerd. In een bomvolle zaal bij Architectuurcentrum Casa  lichtten de architecten hun ontwerp toe. ArtA wordt het centrum voor beeldende kunst en film dat op de hoek van de Nieuwstraat en Rijnkade in Arnhem zal komen.

Eisen die aan het ontwerp waren gesteld waren o.a. samenwerking/wisselwerking, functionaliteit, groen en duurzaamheid. Allard Meine Jansen van Bjarke Ingels Group i.s.m. Allard Architecture, ontwierp een zwart-witte doos met uitzicht op de Rijn. Het middelpunt is het art plaza van waaruit een verbinding is naar de verschillende ruimtes.Daar moet in vorm en functie een soort “twist” plaatsvinden. In de bovenste verdieping komt een break-out area met ateliers voor kunstenaars. Een replica van het uitzicht vanuit de Rijnzaal van het huidige Museum voor Moderne Kunst zou aan de muur komen van het nieuwe gebouw .

Kamiel Klaasse van NL Architects toonde een gebouw dat zich opent naar de Rijn. Er komt een publiek plein met veel functies. Het gebouw is trapsgewijs opgezet met veel groen. Op het dak komt een beeldentuin en een bar.Het gebouw maakt een knipoog naar Arnhem als groene stad. De verbinding met de Jansbeek  is belangrijk. Aan het gebouw komt een groot LCD tv-scherm.

Kengo Kuma & Associates namen als inspiratie het Dundee museum in Schotland, dat ook aan een rivier ligt. Hun ontwerp schetst een gebouw dat op gelijke hoogte staat met het kenniscluster Rozet en de Eusebiuskerk. Aan de kant van de rivier komen veel trappen. Daar bevinden zich ook de terrassen voor het publiek. De binnenkant van het gebouw wordt een “livingroom for the city”. Er is goed gekeken naar de gebouwen in en rond de Nieuwstraat/Rijnkade. Er is gekozen voor een baksteen die past bij de omgeving.

Florian Idenburg van Architectuurstudio HH i.s.m. SO-IL en ABT, liet het nieuwe gebouw zien als een wolk boven de stad. Een aantal losse panden komen als dozen langs de straat te staan. Boven in het gebouw komt de vaste collectie van het museum. In de entree komt een grote trap en op de tweede verdieping komen de filmzalen.

Alle vier de ontwerpvisies werden met een groot enthousiasme en applaus ontvangen. De komende drie weken kan het publiek de ontwerpen zien in het Museum voor Moderne Kunst, het Focus Filmtheater, Rozet en in de Rijnboogwinkel. De jury adviseert de gemeente na de gemeenteraadsverkiezingen over het definitieve ontwerp. Het gebouw zal 32 miljoen euro kosten.

Lees ook:
Vijf architectenbureaus voor Kunstencluster Arnhem
Voorbereidingen voor Kunstencluster gaan door

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.