Vierkantsconstructie weer zichtbaar in monumentale stolpboerderij Hoogkarspel

Nieuws

Vierkantsconstructie weer zichtbaar in monumentale stolpboerderij Hoogkarspel

Door: Petra Starink | 22-03-2021

Voor een monumentale stolpboerderij in Hoogkarspel ontwierp NOAHH | Network Oriented Architecture het interieur. De boerderij zelf werd gerestaureerd. Alle toevoegingen en constructies die niet behoorden tot de oorspronkelijke indeling van de boerderij werden verwijderd. Zo werd de karakteristieke vierkantsconstructie van de stolpboerderij weer zichtbaar.

Erker met drie vensterassen

De stolpboerderij is een Rijksmonument en wordt sinds de jaren 70 als woonhuis gebruikt. De stolpboerderij dateert uit 1891, en is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard voorbeeld van laat 19e-eeuwse landelijke bouwkunst. Met een footprint van De boerderij bevindt zich op een vrijwel rechthoekige plattegrond die aan de achterzijde uitloopt in een staartstuk. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen en zandsteen. De voorgevel is symmetrisch en bestaat uit drie traveeën die van elkaar gescheiden worden door pilasters. In de middelste travee bevindt zich een erker met drie vensterassen. Boven de erker bevindt zich een dakkapel met overstekend zadeldak, gesneden windveren, makelaar en verticale elementen met speerpuntvormige bekroning op de beide hoeken.

Architectonische ingreep

De architectonische ingreep bestond uit het verwijderen van alle latere toevoegingen en constructies die niet behoorden tot de oorspronkelijke indeling van de boerderij. Hiermee werd de karakteristieke vierkants-constructie van deze stolpboerderij weer zichtbaar. Het monumentale voorhuis is geheel gerestaureerd. Oorspronkelijke details en karakteristieke wandschilderingen zijn weer zichtbaar gemaakt. De kap, gevels en vloer zijn van binnenuit geïsoleerd en met multiplex afgewerkt. Een kadastrale splitsing van het huis maakte het mogelijk om de dars en het achterhuis met staartstuk apart te bewonen.

Volume onder kap

De boerderij heeft een footprint van 19,5 x 21,0 meter (exclusief staartstuk) en een nokhoogte van 15,7 meter. Om maximaal gebruik te maken van het volume onder de kap – ca. 3000 m3 – en om recht te doen aan de oorspronkelijke structuur van de boerderij, zijn nieuwe kamers in de vorm van hutten en plateaus toegevoegd in de takken van de hoofddraagconstructie. Hiermee is de toevoeging ook weer losmakelijk. De gesloten volumes kennen hun eigen interne isolatieschil en thermische zone. De materialisering is eenduidig en eenvoudig. Alle toevoegingen zijn gerealiseerd in multiplex/underlayment waarmee het ‘hutten karakter’ nog versterkt wordt. Het nieuwe interieur laat zich gemakkelijk weer aanpassen, bewerken of verwijderen, met respect voor het originele karkas. Door te werken met plateaus en cabines laat de ruimte onder de kap zich tegelijkertijd lezen als één ruimte en als een veelheid van ruimtes die met bruggen, trapjes en (touw)ladders met elkaar verbonden zijn.

Locatie: Hoogkarspel
Architect: NOAHH | Network Oriented Architecture
Projectteam: Patrick Fransen, Valerie Obina, Daan van Westen, Flory Simons
Project: Woonhuis en kantoor
Opdrachtgever: Particulier
BVO: 1.047 m2
Fotografie: Katja Effting

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.