Vijf consortia terrein Bijlmerbajes

Vijf consortia terrein Bijlmerbajes

Nieuws
Door: Petra Starink | 01-02-2017

Gebied BijlmerbajesHet ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bekend gemaakt dat nog 5 consortia hun visie mogen uitwerken om het terrein van de Bijlmerbajes te ontwikkelen tot een nieuwe stadswijk. Zij krijgen tot 1 juni 2017 de tijd om hun definitieve plan te maken en een bod op het terrein doen. In september 2017 wordt bekend wie het terrein mag kopen en ontwikkelen tot stadswijk.

Vijf consortia

De leidende bedrijven in de vijf consortia zijn:  ABC Planontwikkeling, Arnhem, AM, Utrecht, Luchtplaats en Wonam, Amsterdam, Roundhill Capital en Rijnboutt, Amsterdam, Vastint, Amsterdam.

Kwaliteit van het plan

Het terrein van de Bijlmerbajes is eigendom van het Rijk. De gemeente Amsterdam heeft een nota van uitgangspunten vastgesteld over de toekomst van het gebied. Daarin is de kwaliteit van het plan van de koper voor de nieuwe wijk belangrijk. Daarnaast moet de verkoop voor het Rijk op zijn minst 60 miljoen euro opleveren. Een selectiecommissie van het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Amsterdam beslissen welk consortium wint. Bij die afweging spelen de inhoud van het plan en de verkoopprijs een grote rol. De uiteindelijke koper kan van het terrein (7,5 hectare) een nieuwe stadswijk maken. Er is ruimte voor 135.000 m2 vloeroppervlak bebouwing, waarvan minstens 70 procent uit woningen zal bestaan.

Groen en duurzaamheid

In de plannen van alle vijf de consortia is sprake van een centrale as van noord naar zuid, met dwarsverbindingen daarop en verbindingen naar de rest van Amsterdam. De woningen zijn gevarieerd. Daarnaast voorzien alle plannen in mogelijkheden voor bedrijvigheid, educatie, recreatie en horeca. In alle plannen zijn groenvoorzieningen (parken en tuinen) en waterpartijen (singels, grachten of vijvers) opgenomen. Ook is in alle plannen duurzaamheid een belangrijk punt.

Huidige hoofdgebouw blijft staan

In alle plannen wordt de nieuwe stadswijk autoluw, met parkeervoorzieningen onder de grond, halfverdiept of aan de rand van de wijk. Ook blijft in alle plannen het huidige hoofdgebouw van de Bijlmerbajes staan, na een grondige transformatie. In twee van de plannen krijgt ook een van de huidige gevangenistorens een nieuwe functie. In een plan blijven alle zes bestaande gevangenistorens staan en krijgen die nieuwe bestemmingen. De voormalige Bijlmerbajes doet op dit moment dienst als asielzoekerscentrum.

Foto: Corné Bastiaansen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.