Villa 1 opnieuw genomineerd

Villa 1 opnieuw genomineerd

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-12-2008

Villa 1 van de Powerhouse Company is genomineerd voor de prestigieuze Mies van der Rohe Award 2009, de officiële prijs van de Europese Unie voor hedendaagse architectuur. Na de Dutch Design Award 2008 en de AM/NAi Award 2008, die het jonge bureau afgelopen herfst al in ontvangst mocht nemen, is dit de derde nominatie voor het huis in de Veluwse bossen.

Villa 1 is de eerste opdracht van Powerhouse Company na de oprichting in 2005 en werd begin dit jaar opgeleverd. Het design kenmerkt zich door zijn Y-vormige plattegrond, die zich volledig op het uitzicht en daglicht oriënteert. Om aan locale bouw-eisen te voldoen, bevindt de helft van het programma zich onder de grond. Hierdoor ontstaat een heldere tweedeling in ruimtelijke ervaring tussen het open ‘glazen’ woongedeelte op de begane grond en de intieme, beschermde sfeer van de slaapvertrekken in de kelder. Powerhouse Company ontwierp tevens de tuin, het interieur en een aantal meubelstukken.

Mies van der Rohe Award
De Mies van der Rohe Award bestaat sinds 1987 en wordt iedere twee jaar uitgereikt door de Europese Unie en de Fundació Mies van der Rohe. Een onafhankelijke jury van experts uit heel Europa heeft twee prijzen te vergeven. De Mies van der Rohe Prijs, ter waarde van € 60.000, voor het meest unieke gebouw, in conceptueel, technisch en structureel opzicht, van de afgelopen twee jaar in Europa èn de eervolle vermelding voor veelbelovend architect, ter waarde van € 20.000.

Nominaties en vermeldingen
Eerdere prijs-winnaars waren het MUSAC museum voor hedendaagse kunst in León, Spanje van Mansilla + Tuñón en de Nederlandse ambassade van OMA. De wis- en natuurkunde faculteit in Lubljana van Bevk Perovic arhitekti en de Basket Bar in Utrecht van NL Architects werden in voorgaande jaren met de eervolle vermelding gehuldigd.

Powerhouse Company werd in 2005 opgericht door Charles Bessard (1970) en Nanne de Ru (1976). Het bureau is gespecialiseerd in architectuur, stedenbouw en onderzoek en werkt aan projecten in Nederland, Frankrijk, Denemarken, Rusland en Thailand. Het heeft vestigingen in zowel Rotterdam als Kopenhagen.

Veel Nederlandse nominaties
Op de door de Europese Commissie en de Mies van der Rohe Foundation gepubliceerde lijst staan 340 projecten, die meedingen naar de European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2009. Genomineerde Nederlandse projecten zijn van 70F Architecture, cepezed, Atelier Kempe Thill, Claus en Kaan Architecten, Cruz y Ortiz Arquitectos, de Architekten Cie., Grimshaw & Arcadis, Hvdn Architecten, Jo Coenen & Co Architekten, Jo Janssen Architecten, Merkx+Girod Architecten, Meyer en Van Schooten Architecten, MVRDV, Neutelings Riedijk Architects, OTH en UNStudio.

Zie ook:
Villa 1 wint AM NAi Prijs 2008
Villa 1 wint Dutch Design Award
Villa 1 in de race voor twee prijzen

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.