Villa Flora op Floriade 2012

Villa Flora op Floriade 2012

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-01-2009

Jón Kristinsson heeft voor de Floriade het groenste kantoorgebouw van Nederland ontworpen. De opdrachtgevers voor de studieopdracht InnovatieNetwerk/Agro en SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland) legden de lat zeer hoog voor de Villa Flora. De Nederlandse glastuinbouw wil zich hiermee manifesteren op de wereldtentoonstelling Floriade 2012 te Venlo.

Het expositieoppervlak voor de glastuinbouw op de begane grond moest 10.000 vierkante meter zijn, de kantoorwerkplekken in het groene tuinlandschap waren facultatief, maar als onderlegger voor een duurzaam gebouw gold de ‘energieproducerende kas’ (energie neutraal).

Keuze architect
Als architect werd Jón Kristinsson aangetrokken. Kristinsson is oud hoogleraar Milieutechnisch Ontwerpen aan de TU Delft. De zonne-energie is de drijvende kracht. Dat betekent op de Floriade 2012 dat geen externe energie, elektriciteit, riolering of water nodig is, behalve wat de wet voorschrijft.

Het aantal innovaties is groot, maar de verwachte twee miljoen bezoekers zullen dat ervaren als een logische duurzame ontwikkeling. Sommige van de innovaties zijn visueel niet waarneembaar en andere moet men eerst uitgelegd krijgen alvorens hiervan het belang in te zien.

Gesloten glasdak
Het gebouw heeft een duidelijke wigvorm met een lage zuidzijde en een vijf verdiepingshoge noordzijde. Het hellende dak begint als een optimaal gesloten glasdak, maar naarmate het hoger wordt neemt het glaspercentage af en neemt het glas in het kantorenlandschap in de noordgevel met indirect licht het over van direct zonlicht van de kas.

Ruwbouw = afbouw
Wat een bouwkundige bezoeker opvalt, is dat ruwbouw afbouw is. Een betonskelet met de pas ontwikkelde dubbele betonvloeren met diagonale wapening wordt overal toegepast. De 0.8 m holle vloeren die ontwikkeld zijn door Chiel Bartels en Holterman uit Markelo buigen nauwelijks door, vol belast met een overspanning van 18 meter.

Hier worden ze gebruikt als betonkernactivering voor stralingsverwarming per vloerveld van 7.20 x 18 m door rondgeblazen opgesloten lucht door middel van een ‘Fiwihex’ warmtewisselaar uit de energieproducerende kas.

Meer informatie: Architecten- en Ingenieursbureau Kristinsson
Bron: Duurzaam Gebouwd.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.