Villa Heerenveen

Nieuws

Villa Heerenveen

Door: Petra Starink | 19-07-2017

Op een groot perceel aan de rand van Heerenveen heeft Lautenbag Architectuur een villa gerealiseerd voorzien van veel glas en een aantal bijzondere elementen. Door het optillen van de woning is een zwarte plint ontstaan die de bovenliggende volumes laat zweven boven het terrein. De entree wordt gemarkeerd door een brede, stoere trap en fraaie houten luifel.

Lichteffecten

In de gevels is een abstracte verdeling gemaakt, waar open en gesloten vlakken elkaar afwisselen. Boven de entree is een in kleur en materiaal afwijkend vlak aangebracht. De grote gevouwen plaat van metaal geeft een sterk karakter en een dieptewerking aan de gevel. De ronde gaten in deze plaat zorgen op de eerste verdieping voor prachtige lichteffecten en bieden bovendien privacy aan de straatkant. Aan de afwerking van de woning is veel aandacht besteed.

Glas

Op de kopse kanten van het gebouw zijn de begane grond en de verdieping van vloer tot vloer van glas voorzien. Op de bovenste verdieping steekt een stukje over, waardoor in de zomer voldoende schaduw op de begane grond ontstaat en de woning natuurlijk gekoeld wordt. Aan de zuidkant is een luifel gevestigd dat voor schaduw zorgt De grote pui biedt vanuit de open woonkeuken en de slaapkamers zicht op het landschap.

Binnenwanden los van gevels

Het interieur van de woning is minstens zo eenduidig als de buitenkant. De verschillende ruimtes zijn volledig met elkaar verbonden door de binnenwanden los van de gevels te plaatsen. Grote vides tussen de slaapkamers op de verdieping geven een bijzondere ruimtelijkheid en een helderheid aan de woning. Vanuit de zitruimte en de werkruimte is nu contact met de bovenverdieping en wordt je naar het hart van de woning geleid: de riante leefkeuken. Door de gaten in de gevouwen metalen gevel komt er veel lichtval in de woning binnen en dit zorgt voor een extra dimensie.

Projectgegevens
Locatie: Heerenveen
Ontwerp: Lautenbag Architectuur
Project jaar: 2016
Gebouw grondoppervlak: 150 m2
Gevelbekleding: Eternit
Aluminum kozijnen: Alcoa
Gietvloer: Ode
Entreemat: Storax
Foto’s: Marcdefotograaf

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.